Notizie

17/09/2012

Celebrato il 65o anniversario della fine dell'amministrazione militare anglo-americana di Pola

U Istarskom narodnom kazalištu održana je danas svečana sjednica Skupštine Udruge antifašističkih boraca i antifašista Grada Pule povodom obilježavanja 65. godišnjice prestanka anglo-američke vojne uprave nad Pulom. Mnogobrojnoj publici obratili su se organizatori sjednice i predstavnici pokrovitelja događaja, Grada Pule i Istarske županije.

Netom prije svečane sjednice položeni su vijenci u spomen palim žrtvama antifašističke borbe na četiri lokacije u Puli: na gradskom groblju kod Spomenika palim antifašističkim borcima grada Pule, na Vodnjanskoj cesti na Spomeniku palim radnicima u obrani Elektromlina, u Titovom parku i na Spomeniku žrtvama na Vargaroli u parku kod Katedrale.

Okupljenima su se na početku same sjednice obratili predsjednik UABA-e Livio Blašković, potpredsjednik UABA-e Adriano Ruiba i predsjednik Saveza antifašista Županije istarske Tomislav Ravnić. Livio Blašković podsjetio je prisutne na ovo mračno razdoblje u povijesti grada Pule dajući kratak pregled najvažnijih događaja s polovice prošlog stoljeća. Tomislav Ravnić, s druge strane, naglasio je zajedništvo Hrvatske i Italije kao susjednih zemalja u kontinuiranoj borbi protiv fašizma.

Publici se obratio i pulski gradonačelnik Boris Miletićpodsjetivši pri tom okupljene na zasluge njegovih prethodnika zarazvoj Pule u suvremeni i bogat grad nakon pustošenja koja su se događala za vrijeme savezničke okupacije. Načelnik uprave Istarske županije Valerio Drandić pozvao je na suradnju u stvaranju povezane Europe koja će opstati ujedinjena kroz aktivno prisjećanje na nemile događaje iz Drugog svjetskog rata.

Čitava sjednica popraćena je kulturno-umjetničkim programom u kojem su sudjelovali Gradski puhački orkestar, KUD-SAC Lino Mariani, Pjevački zbor KUD "Matko Brajša Rašan" i KUD Uljanik, a zaključena je projekcijom dvaju dokumentarnih filmova o razdoblju anglo-američke uprave nad Pulom, a to su: "Istina o Puli" i "Pola Addio".