Notizie

12/10/2012

I cittadini di Pola desiderano un ulteriore sviluppo dell'infrastruttura e la continuazione della politica di sensibilità sociale

Na javni poziv građanima da se svojim idejama uključe u izradu Prijedloga proračuna Grada Pule za 2013. godinu, zaključno s 10. listopada pristiglo je ukupno 122 prijedloga. Grad Pula i ove je godine pozvao građane da predlože projekte za poboljšanje života u Puli i istaknu ideje koje će biti dostavljene nadležnim odjelima. Na konferenciji održanoj u pulskoj Komunalnoj palači gradonačelnik Boris Miletić iskazao je zadovoljstvo brojem pristiglih prijedloga, rekavši kako mu je drago što se velik broj građana javio s kvalitetnim idejama. "Želimo održiv Proračun koji će zadovoljiti potrebe građana i gospodarstva", kazao je Miletić, istaknuvši kako Grad Pula na ovaj način građane želi uključiti u oblikovanje strategije razvoja, budući da su aktivnosti financirane iz Proračuna od iznimne važnosti za kvalitetu života građana. Pristigli će prijedlozi gradskoj upravi zato služiti ne samo kao pomoć prilikom odluke o raspodjeli sredstava u gradskom proračunu, nego i kao orijentir za dugoročnu razvojnu strategiju grada.

Pročelnik upravnog odjela za financije i opću upravu Danijel Ferić istaknuo je kako će se proračunski novac izdvojiti za projekte koji budu ocijenjeni kao najkorisniji za što veći broj građana, a sudeći prema pristiglim prijedlozima, građanima su od najveće važnosti projekti iz područja komunalnog gospodarstva, društvenih djelatnosti i financija. Iz pristiglih je prijedloga vidljivo kako građani priželjkuju i daljnje uređenje javnih površina, izgradnju i rekonstrukciju cesta i javne rasvjete, a osobitu pažnju posvetili su i projektima poput dodatnih sadržaja za mlade te prijedloga za izradu novih mjera za poticanje pulskog gospodarstva. Ističu se i prijedlozi za unapređenje politike socijalne osjetljivosti, primjerice prijedlozi o izgradnji pučke kuhinje i povećanju stipendija za deficitarna zanimanja.

Javni poziv za uključenje u izradu Prijedloga Proračuna Grada Pule upućen je građanima, vijećima mjesnih odbora i nacionalnih manjina te Savjetu mladih Grada Pule, a projekti su pristizali putem klasične i elektronske pošte, eKonzultacija i u Gradsku pisarnicu.

Gradski proračun Grada Pule najvećim dijelom čine prihodi od prireza, iznajmljivanja te prihodi posebne namjene, među koje spadaju i komunalna renta, doprinosi i spomenička renta. Gradonačelnik Miletić je istaknuo kako Pula sredstva kojima raspolaže koristi da bi održala visoke društvene i socijalne standarde, optimalno raspolažući novcem prikupljenim od građana čak i u vrijeme financijske krize. Naime, iako je stopa prireza u gradu Puli među najnižima u Hrvatskoj, Pula je prvih šest mjeseci 2012. godine zaključila sa viškom u iznosu od 351.121,17 kuna, a svoj je djeci predškolskog uzrasta osigurano mjesto u ustanovama za predškolski odgoj, uz subvencionanje smještaja u iznosu od 900 kuna.