Notizie

21/09/2012

Firmato l"™Accordo di gemellaggio tra la Città di Sarajevo e la Città di Pola

Gradonačelnici Sarajeva i Pule Alija Behmen i Boris Miletić danas su u Sarajevu potpisali Sporazum o bratimljenju između Grada Sarajeva i Grada Pule.

Gradonačelnik Pule Boris Miletić rekao je tom prilikom da građani Pule na spomen Sarajeva osjećaju pozitivne emocije, te da ovaj sporazum predstavlja obostrani most suradnje između dvaju gradova: "Vjerujem da ćemo ovim činom potaknuti naše kulturne djelatnike na daljnju suradnju s bogatim sarajevskim kulturnim krugom, omogućiti razmjenu studenata između Sveučilišta, kao i pružiti priliku djeci Sarajeva da dođu na ljetovanje u Pulu, odnosno djeci Pule da provedu zimske praznike skijajući se na sarajevskim olimpijskim planinama. Jedni od drugih možemo mnogo naučiti, a i međusobno pomoći u pitanjima pristupnih fondova za EU", kazao je Miletić.

Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen zahvalio je svima koji su doprinijeli da se današnjim potpisivanjem sporazuma omogući pojačana suradnja između Sarajeva i Pule, Kantona Sarajevo i Istarske županije, naročito u područjima kulture, privrede i turizma. Kao jedno od područja buduće suradnje naveo je dva filmska festivala, Sarajevo film festival i Pula film festival, za koje je izražena inicijativa o umrežavanju povodom 60. godišnjice festivala u Puli.

Inicijativa za bratimljenje Sarajeva i Pule nastala je prilikom posjete delegacije Grada Pule Gradu Sarajevu u srpnju prošle godine, a temelj joj je intenzivna suradnja koju dva grada ostvaruju već nekoliko godina. Incijativu za bratimljenje podržala su gradska vijeća obaju gradova te Vlada Republike Hrvatske i Ministarstvo vanjskih poslova. Prema Sporazumu, gradovi će se zalagati za daljnje jačanje prijateljstva i unapređenje međusobne suradnje na svim područjima od interesa za građane Sarajeva i Pule. Gradovi će također razmjenjivati informacije i iskustva na područjima djelovanja u okviru nadležnosti gradske uprave: lokalnoj samoupravi, kulturi, obrazovanju, turizmu, pitanju mladih, zdravstvu i socijalnoj politici, gradskim javnim službama, zaštiti i očuvvanju kulturno-povijesnog naslijeđa, zaštiti okoliša, strategiji razvoja malih i srednjih poduzeća, međunarodnim odnosima, sportu i drugim područjima od interesa.

Uz gradonačelnika Borisa Miletića, delegaciju Grada Pule čine još i zamjenica gradonačelnika Vera Radolović, predsjednik Gradskog vijeća Denis Martinčić, pročelnik Kabineta župana Istarske županije Miodrag Čerina i pročelnik Ureda Grada Pule Aleksandar Matić.

Predstavnici Grada Sarajeva i Grada Pule danas su također odali počast i položili cvijeće na Spomen-obilježje ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992. - 1995. povodom Međunarodnog dana mira koji se obilježava 21. rujna.