Notizie

26/09/2012

Il capo della Delegazione dell'UE in Croazia Paul Vandoren ha celebrato a Pola la Giornata europea delle lingue

Povodom obilježavanja Europskog dana jezika, šef delegacije Europske unije u RH Paul Vandoren posjetio je danas Pulu, a u prostorijama Istarske županije susreo se sa županom Ivanom Jakovčićem i gradonačelnikom Pule Borisom Miletićem. Tom je prilikom Vandoren istaknuo kako je Istarska županija već puno toga učinila koristeći se fondovima Europske unije te kako mora biti spremna koristiti još više sredstava iz strukturalnih fondova počevši od polovice sljedeće godine kada Hrvatska pristupi EU.

Nakon sastanka, Vandoren je, u pratnji župana i zamjenika gradonačelnika Fabrizia Radina, posjetio i pulsku tržnicu gdje je postavljeno sveukupno 18 štandova na kojima su se građani mogli informirati o posebitostima europskih jezika, prevođenju unutar EU i projektima Istarske Županije i Grada Pule. Čitava manifestacija bila je popraćena bogatim kulturno-umjetničkim programom u kojem su sudjelovali i pulski srednjoškolci i osnovnoškolci. 

Građanima se prvo obratio Fabrizio Radin na talijanskom jeziku pozdravivši sve okupljene i naglasivši kako je Grad Pula prepoznao važnost poznavanja stranih jezika na putu prema ulasku u veliku europsku obitelj. Ivan Jakovčić u svojem obraćanju istaknuo je multikulturalnost i multietničnost Istarske županije kao glavni preduvjet za očuvanje mnogih europskih jezika koji se koriste u našim krajevima, i da je Pula i Istarska županija savršena lokacija za održavanje ovakve manifestacije radi njezine službene dvojezičnosti. Okupljenima se naposljetku na tečnom hrvatskom obratio i veleposlanik Vandoren koji je poručio prisutnima da je sve spremno za ulazak RH u EU i podsjetio da će time hrvatski jezik postati 24. službeni jezik Europske Unije.

Nakon zajedničkog obilaska štandova, Vandoren je u prostorijama Zajednice Talijana Grada Pule održao sastanak sa njihovim predstavnicima, a veleposlaniku je prezentiran projekt Istarske županije financiran iz EU fondova koji tematizira jačanje identiteta pripadnika manjina koja vodi ravnopravnosti. Na sastanku je  bila prisutna i talijanska veleposlanica u RH Emanuela D'Alessandro. Paul Vandoren je nakon toga u 13 sati na Sveučilištu Jurja Dobrile održao i gostujuće predavanje o izazovima ulaska u Europsku Uniju.