Notizie

28/09/2012

Dom "Alfredo Štiglić" bogatim programom proslavio 40. rođendan

Nizom programa i aktivnosti Dom za starije i nemoćne osobe "Alfredo Štiglić" ovih slavi svoju 40. godišnjicu rada i postojanja, a danas je u Domu hrvatskih branitelja održana središnja svečana proslava ove značajne obljetnice. U sklopu svečanosti za brojne uzvanike, goste, predstavnike Istarske županije, Grada Pule, udruga civilnih društava i ustanova, pripremljen je bogat kulturno-umjetnički program.

"Četrdeseta obljetnica je zaista vrijedna poštovanja, tim više jer je Dom Alfredo Štiglić uspio učiniti nešto uistinu vrijedno, a to je da se korisnici tamo osjećaju kao doma", kazala je dogradonačelnica Pule Vera Radolović, ujedno i predsjednica Upravnog vijeća Doma. Dodala je da je Dom vrijedan poštovanja jer je jedini u Hrvatskoj uspio organizirati i ugraditi u svoju djelatnost posebnu jedinicu koja se brine za osobe oboljele od Alzheimerove bolesti. Čestitkama se u ime Istarske županije pridružio i Valerio Drandić kazavši kako je Dom Alfredo Štiglić, na žalost, još uvijek najmlađa ustanova ovog tipa, usprkos tome što obilježava 40. godišnjicu. Pismo podrške i čestitke stiglo je i iz Ministarstva socijalne politike i mladih.

U bogatom programu nastupili su zbor Rondo Histriae, zbor novigradskog Doma za starije i nemoćne, KUD Lino Mariani s orkestrom mandolina te djeca Dječjeg vrtića Veruda koja su izvela igrokaz "Medežija". Odličan solo nastup imao je i Bruno Vidotto iz rovinjskog Doma "Domenico Pergolis", no najveće oduševljenje su ipak izazvale mažoretkinje. Nastupile su pulske juniorke, a kasnije i njihove mame. Nakon njih na pozornicu su stupile mažoretkinje Doma za starije i nemoćne osobe "Maksimir" koje su odradile odličan nastup i zaradile veliki pljesak publike. Isto je bilo i sa splitskim plesom koji je otplesalo troje štićenika Doma domaćina; Marija Tesser, Zlatko Velagić i čuro Cenić s članovima udruge Breza.

U sklopu obilježavanja ove godišnjice sinoć je u foajeu Doma hrvatskih branitelja otvorena izložba radova korisnika, nastalih u sklopu pet kreativnih radionica. Uz ravnateljicu Doma "Alfredo Štiglić" Vesnu Grubišić Juhas i voditelja keramičke radionice Igora Fabrisa, izložbu je otvorila akademska slikarica Vera Kos Paliska, ocijenivši kvalitetu izloženih radova hvalevrijednom. Izloženi su keramički predmeti i keramoslike nastali u sklopu keramičke radionice, zatim slike, čestitke i nakit izrađeni u kreativnim radionicama Doma, ali i Dnevnog boravka, odjevni predmeti nastali u sklopu pletačke radionice te replike rimskih mozaika s pulskog područja koje su korisnici izradili u sklopu nove radionice mozaika pod vodstvom Sandre Šesto čekić.

Proslava 40. rođendana završit će u ponedjeljak, na Međunarodni dan starijih osoba, kada će u Domu uz prigodni program nastupiti djeca iz Dječjeg vrtića Veruda.