Notizie

12/10/2012

Il muftଠdi Zagabria dichiara: Pola è un'esemplare città multietnica

Pulski gradonačelnik Boris Miletić jutros je, zajedno sa pročelnikom kabineta Istarskog župana Miodragom Čerinom i pročelnikom Ureda Grada Pule Aleksandrom Matićem, primio novoizabranog zagrebačkog muftiju i predsjednika Mešihata Islamske zajednice u Republici Hrvatskoj Aziza ef. Hasanovića i suradnike.

Aziz ef. Hasanović zahvalio se gradonačelniku na gostoprimstvu, napomenuvši kako u Pulu dolazi već dugi niz godina, ali tek prvi put u ulozi muftije koju odnedavno obnaša. Ovaj tjedan posjetio je već i Labin, Poreč i Umag i danas boravi u Puli radi održavanja molitve kojom će ispratiti hodočasnike iz Pule. Zagrebački muftija naglasio je da Grad Pula može poslužiti kao primjer uspješnog supostojanja brojnih nacionalnih manjina i njegovanja kulture dijaloga, što se najbolje očituje u činjenici da je Pula jedini grad u Hrvatskoj u kojem je vjeronauk stopostotno zastupljen u školskom sustavu.

Gradonačelnik Boris Miletić zahvalio je muftiji Hasanoviću na posjetu i osvrnuo na dugogodišnju uspješnu suradnju gradske uprave s Islamskom zajednicom i svim institucijama koje promoviraju toleranciju. Spomenuo je i nedavno bratimljenje Grada Pule sa Sarajevom kao jedan od pokazatelja spremnosti za kooperaciju te istaknuo kako je jedna od najvećih vrijednosti ovog grada skladan suživot građana koji slave i prihvaćaju različitosti.

Miodrag Čerina čestitao je Azizu Hasanoviću na inauguraciji i izrazio zadovoljstvo činjenicom da čitava regija slovi kao multietnička sredina koja svoje goste dočekuje otvorenih ruku, te naglasio kako vjeruje da će hovinjski rotel Mirna koji je zadobio HALAL certifikat kvalitete Islamske zajednice zasigurno pripomoći u otvaranju Istre novim turističkim tržištima.