Notizie

06/11/2012

Prossima l'apertura della scuola materna Zvjezdice

Useljenje pet vrtićkih skupina, kao i Uprave i računovodstva Dječjih vrtića Pula u rekonstruirani i moderno opremljeni objekt Dječjeg vrtića Zvjezdice u Šijani očekuje se kroz nekoliko tjedana, nakon što se obavi tehnički pregled objekta zakazan za 20. studenoga. "Konačni trošak rekonstrukcije šijanskog vrtića mogao bi biti i manji od planiranih 8.700.000,00 kuna, a smanjenju troškova izgradnje doprinijet će i ušteda koja će se ostvariti prodajom dosadašnjeg prostora Uprave", objasnila je ravnateljica Dječjih vrtića Pula, Mariza Kovačević na današnjoj konferenciji za novinare.

Još jednom je objasnila kako je rok završetka izgradnje vrtića u Šijani produljen zbog izvođača radova koji nije na vrijeme osigurao termo panele potrebne za izgradnju fasade vrtića, no dodatno se vrijeme iskoristilo za ponovne provjere rada objekta kako bi se uklonila mogućnost zamjerki pri tehničkom pregledu, kao i za izradu energetskog certifikata za cijeli objekt, koji će vrtić u Šijani imati i prije zadanog roka ulaska u Europsku uniju. Termo paneli stižu u DV Zvjezdice krajem ovog tjedna, nakon čega slijedi montaža koja će trajati dva do tri dana, a potom i obuka o korištenju novog objekta te tehnički pregled.

U samom su vrtiću u proteklom razdoblju izvedeni i radovi koji su omogućili da se sjedište računovodstva i uprave DV Pula preseli u vrtić Zvjezdice, a sadašnji prostor u Laginjinoj 3 proda na javnoj dražbi te time osigura dio novca za otplatu kredita. Početna cijena prostora za koji će se licitirati iznosi 110.297,60 eura.

Kovačević je na današnjoj konferenciji za medije iznijela i podatke o dosadašnjem napretku projekata opremanja i rekonstrukcije pulskih vrtića te je najavila ulaganja planirana za 2013. godinu. Uz novac utrošen na rekonstrukciju vrtićkih objekata, od 2006. godine do danas, u objekte i opremu uloženo je i dodatnih osam milijuna kuna. Grad Pula će u sljedećoj godini uložiti sredstva u obnovu dvorišta vrtića Monte Zaro, koji ima čak osam vrtićkih skupina, kao i kompletnu obnovu kotlovnice i postojećeg sustava grijanja za koju je osigurano 700 tisuća kuna te rekonstrukciju krova u vrijednosti od 100 tisuća kuna. Grad Pula ujedno je i predložio vrtić Monte Zaro za natječaj za dodjelu sredstava iz Programa energetske obnove zgrada javnog sektora 2012./2013. godine, koji je raspisalo Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja RH.

Za iduću godinu planirana je i kompletna rekonstrukcija sanitarnih prostorijara u DV Veruda, za koju se vrijednost radova procjenjuje na 120 tisuća kuna. Osvježit će se i parketi u dvoranama dječjih vrtića Centar, Veruda i Monte Zaro, što bi ukupno trebalo koštati oko 70 tisuća kuna. Planirana je i zamjena dotrajalog dječjeg namještaja i nabava nove opreme, za koje će DV Pula izdvojiti ukupno 174 tisuće kuna, dok će u opremu za održavanje i zaštitu biti uloženo 50 tisuća kuna. Pulski će vrtići dobiti i sportsku opremu za dvorišta u vrijednosti od 65 tisuća kuna, a na ostale uređaje, strojeve i opremu utrošit će se 82 tisuće kuna.

Uz ulaganja u objekte, Grad Pula iz proračuna izdvaja i sredstva za subvenciju troška smještaja u vrtićima, kako bi svoj djeci osigurao mjesto u vrtiću pod istim uvjetima, neovisno o tome jesu li u privatnom ili vlasništvu DV Pula. "Uvođenjem sustava e-Vrtića, Grad Pula je pojeftinio i pojednostavnio proces upisa u dječje vrtiće, pa se elektronskim upisima godišnje uštedi više od milijun kuna. Sustav je omogućio potpuno javne i transparentne upise u vrtiće, a kao prvi i zasad jedini takav projekt u Hrvatskoj, nedavno je dobio i nagradu kao najkreativniji i najinovativniji razvojni program jedinica lokalne samouprave", objasnio je pročelnik UO za društvene djelatnosti Erik Lukšić.