Notizie

13/11/2012

Il Comitato locale Grega propone di dedicare a Nello Milotti un'aula

Prvi Milottijevi dani okončani su u subotu, 10. studenog u svečanoj dvorani "Tone Peruško" pulskog Sveučilišta Jurja Dobrile koncertom na kojem su renomirani lokalni glazbeni umjetnici izveli isključivo Milottijeva djela.

Obraćajući se prisutnima prigodnim govorom, predsjednik Mjesnog odbora Gregovica Deni Mešanović predložio je Rektoratuda se jedna od dvorana pulskog sveučilišta nazove po poznatom maestru.

Nello Milotti predavao je u Talijanskoj gimnaziji Pula, u Srednjoj muzičkoj školi "Ivan Matetić Ronjgov" I na Pedagoškom fakultetu. Ujedno je bio i dirigent triju velikih istarskih zborova: Lino Mariani i Matko Brajša Rašan iz Pule te Roženice iz Pazina, s kojima je uspješno nastupao u zemlji i inozemstvu. Njegov skladateljski opus obuhvaća više od stotinu skladbi za ženski, muški i mješoviti zbor, solističkih i komornih skladbi, simfonijskih djela i zabavnih skladbi, te operetu "Poesia del bosco".

Kao skladatelj, dirigent i glazbeni pedagog, Nello Milotti dobitnik je niza nagrada i priznanja među kojima izdvajamo: Nagradu Mijo Mirković1973. za skladbu "Sipe piva"; odlikovanje Cavaliere della Republikia Italianakoje mu je 27. prosinca 1990. dodijelio talijanski predsjednik Francesco Cosiga; najviše priznanje Čakavskog sabora Plaketu Marka Marulića2002. godine; Zlatnu plaketu "Status"Hrvatske glazbene unijeu povodu 60 godina javnog umjetničkog djelovanjai Grb Istarske županije30. ožujka 2006. godine.