Notizie

29/11/2012

Il Consiglio municipale approva il bilancio per il 2013

Na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Pule sa 16 glasova za i 4 suzdržana, usvojen je Proračun za 2013. godinu koji iznosi 371.575.531,00 kuna. Po završetku glasovanja pulski gradonačelnik Boris Miletić kazao je kako je proračun ambiciozan ali i ostvariv te je dodao kako, krizi unatoč, sadrži nastavak svih značajnih započetih projekata. "Nastavit će se izgradnja komunalne infrastrukture, kao i ulaganja u kapitalne projekte koji čine temelj budućeg razvoja, nastavit će se s izgradnjom kanalizacije, u planu je i izgradnja kružnog toka u Šijani, sveučilišnog kampusa, kao i nastavak izgradnje pulske zaobilaznice", istaknuo je Miletić.

"Najviše sredstava u prijedlogu Proračuna za 2013. previđeno je za očuvanje socijalnog standarda i razvoj novih infrastrukturnih projekata, koji su neophodni za daljnji gospodarski razvoj grada i podizanje kvalitete života građana", zaključio je Miletić.

Vijećnička pitanja otvorila je Marijana Mužinića (IDS-SDP) koju je zanimalo u kojoj je fazi izgradnja pulske bolnice te hoće li postojeću bolnicu preuzeti Ministarstvo zdravstva.Gradonačelnik Miletić odgovorio je kako pitanje pulske bolnica jedno od najvažnijih u cijeloj županiji. Dodao je kako je za novu bolnicu Grad Pula dodijelio zemljište, oslobodio plaćanja komunalnih doprinosa te kako je prihvaćen drugi javni natječaj za njegovu izgradnju i čeka se suglasnost države za jamstva i Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) za kredit. Potom će se raspisati natječaj za izvođača radova kako bi u idućoj godini napokon počela gradnja.

Vijećnik Radovan Cvek (HSU-HSLS) upitao je hoće li se na novouređenoj rivi zatvoriti promet za sva vozila, na što je gradonačelnik odgovorio kako će o režimu prometa odlučiti struka. "Pula zaslužuje živjeti kao pravi mediteranski grad, no naručene studije reći će nam može li grad izdržati bez prometa Rivom", objasnio je Miletić.

Janka Žužića iz HDZ-a zanimao je projekt plinofikacije prigradskih naselja te mu je direktor Plinare Pula Dean Kocijančić odgovorio kako će se do ljeta 2014. završiti plinoficikacija gradskog prstena, odnosno dijela grada koji je već imao mrežu gradskog plina, dok je realizacija plinofikacije prigradskih naselja u planu kroz projekt plinofikacije Vodnjana, Fažane i Ližnjana, koji će započeti 2015. godine. Ovom prilikom su pozvani i građani da obave sve potrebne predradnje i osiguraju uvjete sa svoje strane kako bi proces plinofikacije nastavio teći prema planu.

Na upit vijećnice Lovorke Tomičić (HDZ) o odsutnosti gradonačelnika s nedavnog obilježavanja obljetnice pada Vukovara i proslavi oslobađanja generala, Miletić je kratko odgovorio kako Grad Pula aktivno pomaže i sudjeluje u obnovi Vukovara s kojim ima iznimne odnose te kako nema namjeru dokazivati svoje hrvatstvo.

Zamjenica gradonačelnika Vera Radolović na upit vijećnice Jadranke Černjul (IDS-SDP) o iskorištenosti programa "Milijun plus" pojasnila kako su sredstva iz programa predviđena za nova zapošljavanja, za početnike, za inovacije u proizvodnji, za standard kvalitete te za obnovljive izvore energije. "Od 90 zahtjeva, 70 je odobreno, a javilo se i 50 početnika, što je veoma pohvalno u današanje vrijeme", kazala je Radolović. Zamjenica gradonačelnika dodala je kako je do sada iskorišteno 670.000 kuna te je pozvala sve zainteresirane gospodarstvenike da iskoriste priliku te da do kraja godine iskoriste i ostatak.