Notizie

04/12/2012

L'UNICEF ha assegnato lo status "Scuole senza violenza" alle SE Šijana e Kaštanjer

Unutar programa prevencije nasilja i zlostavljanja djece osnovnoškolske dobi "Stop nasilju među djecom", UNICEF je jučer na svečanosti održanoj u Zagrebu dodijelio pulskim OŠ Šijani i Kaštanjeru status Škola bez nasilja. Ovaj se program provodi od 2003., a u njega se zasad uključilo sveukupno 301 hrvatskih škola.

185 uključenih hrvatskih škola već se može podičiti ovom titulom, a od jučer je i grad Pula zastupljen sa dvije navedene škole u ovom projektu u koje se obrazovne institucije prijavljuju dobrovoljno i provode potrebne edukacije, preventivne mjere i načine informiranja javnosti. Svaka škola dobiva svog mentora koji prenosi svoje znanje učiteljima koji dalje predstavljaju naučeno djeci i roditeljima kroz radionice i sadržaje.  

Program su u cijelosti osmislili hrvatski stručnjaci, a nakon rezultata postignutih u Hrvatskoj program su počeli provoditi UNICEF u Srbiji, Crnoj Gori, Bugarskoj, Kazahstanu te Sloveniji. Program je u cijelosti financiran iz donacija građana, tvrtki te tijela državne uprave i samouprave.

Ravnateljima 21 škole, uključujući i dvije pulske,  zasluženo priznanje uručila je Lora Vidović, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku. Svečanosti dodjele priznanja prisustvovali su pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić, ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje Vinko Filipović, UNICEF-ova ambasadorica dobre volje Maja Vučić te članovi hokejaškog kluba Medveščak Alan Letang i Petar Trstenjak.