Notizie

07/12/2012

La collaborazione di Pola con le associazioni dei disabili è a un livello invidiabile

Istarski forum Udruga osoba s invaliditetom, krovna organizacija koja okuplja osam županijskih udruga, danas je prigodnim skupom u prostorijama pulske Gradske knjižnice i čitaonice službeno obilježio Međunarodni dan osoba s invaliditetom. Čelni čovjek Istarskoga foruma Davor Komar istaknuo je kako se osobe s invaliditetom u udrugama okupljaju iz potrebe, a ne hobija, te stoga njihovo funkcioniranje nikada ne bi smjelo doći u pitanje, kao što se nažalost dogodilo ove godine, kada su mnoge ugašene jer nadležno ministarstvo više nije financiralo njihove projekte.

Govoreći pak o suradnji s Gradom Pula, Komar je naglasio kako je ona iznimno kvalitetna i na zavidnoj razini, gotovo nedostižnoj udrugama drugih gradova. "Puno smo toga dobroga zajedno učinili, Pula je jedinstven grad koji uvijek ima sluha za potrebe onih kojima je pomoć potrebna i vjerujem kako će tako biti i ubuduće", zaključio je Komar.

Današnjem skupu, među ostalim uzvanicima prisustvovao je i prvi čovjek Pule gradonačelnik Boris Miletić, koji je predsjednicima Udruga i njihovim članovima zahvalio na dosadašnjem radu. Miletić je dodao kako je u Proračunu za 2013. godinu, kao posljedica recesije došlo do smanjenja sredstava mnogim proračunskim korisnicima, no da su Upravnom odjelu za društvene djelatnosti, pod čije djelovanje spada i briga za osobe s invaliditetom, sredstva ostala nepromijenjena te istaknuo kako će se i dalje posebna pažnja posvećivati svima onima kojima je pomoć Grada itekako potrebna.

Na čaju s gradonačelnikom koji je organiziran u sklopu skupa, predsjednici su udruga gradonačelniku izrazili svoje božićne i novogodišnje želje. Tako je Udruga za autizam poželjela da se u vrtićima zaposli više defektologa, jer je u Puli na 1.300 djece zaposlen samo jedan, dok ga privatni vrtići uopće nemaju, dok su Udruga djece i mladih oštećena sluha i Udruga paraplegičara i tetraplegičara poželjele službene prostorije za svoj rad, a Društvo distrofičara veći skladišni prostor.

Svoj su rad i aktivnosti predstavile sve članice IFUOSI-ja; Snježana Raić predstavila je udrugu Društva multiple skleroze, Erika Todorić Udrugu cerebralne paralize, Željko Kladušan rad i aktivnosti Udruge paraplegičara i tetraplegičara, a Andrej Turković Udrugu slobovidnih osoba Istarske županije. Zlatko Kuftić predstavio je Udrugu slijepih, Evgenija Tranfić Udrugu za autizam. Klub mladih distrofičara predstavio je Robert Raste, a Udrugu djece i mladih oštećena sluha Istre njezin predsjednik Aleks Tanković.

Održana je i promocija ilustrirane abecede gluhih osoba "Moja abeceda, autora Mare Babić i Aleksa Tankovića, te videoigra/film pod nazivom "Duhovit prikaz sukoba osobe u invalidskim kolicima s gradskim prometom" čiji je autor Denis Pilepić. U prigodnom programu nastupila su djeca vrtića Veruda.