Notizie

10/12/2012

La SAC Uljanik celebra il 45o compleanno

Prigodnim koncertom u sklopu 16. večeri tradicijske glazbe i plesa u Istarskom narodnom kazalištu, kulturno-umjetničko društvo Uljanik prošle je subote proslavilo svoj 45. rođendan. KUD Uljanik osnovan je daleke 1967. godine i jedan je od rijetkih u Hrvatskoj koji, osim plesova iz svog zavičaja, izvodi i plesove iz ostalih krajeva Lijepe naše. Tako su u sklopu prigodnog programa članovi folklornog ansambla otplesali i jedno ličko kolo, plesove iz Prigorja i Slavonije te ples iz Međimurja, za koji su nagrađeni naročito velikim aplauzom.

U ime Grada Pule brojne goste pozdravio je gradonačelnik Pule Boris Miletić, zahvalivši im na neumornom čuvanju istarske, ali i hrvatske tradicije. Zamjenica gradonačelnika, Vera Radolović pohvalila je njihov dosadašnji rad te poručila kako njihovo djelovanje veoma pridonosi ugledu Pule kao grada bogate kulturne ponude. Uz proslavu 45. godišnjice KUD-a Uljanik, istovremeno je proslavljena i 156. godišnjica postojanja pulskog brodogradilišta, pa je okupljene pozdravio Hrvoje Markulinčić iz Uprave Uljanika.

Brojna publika imala je priliku vidjeti sve četiri aktivne sekcije KUD-a Uljanik: plesnu sekciju, podmladak, tamburaški orkestar te grupu svirača na istarskim tradicijskim instrumentima. Uz njih, nastupili su i gosti: KUD "Izudin Mulabećirović-Izo" iz Jelaha u općini Tešanj u Bosni i Hercegovini te KUD "Barban" iz Barbana. Gosti iz BiH pokazali su u prvom dijelu umijeće plesanja kola "Brzac", a udrugom su dijelu njihovi Jelaški tamburaši odsvirali i otpjevali "Čardak", "Zvijezda tjera mjeseca" i "Jela bećarina". Barbanci su, osim uvodne mantinjade, otpjevali i "Koliko je od Učke do mora" te pokazali kao izgleda jedan barbanski balun za što su nagrađeni snažnim pljeskom. Ovom su prilikom svim zaslužnim članovima KUD-a Uljanik uručene i nagrade i priznanja.