Notizie

13/12/2012

I servizi amministrativi di Pola detengono il primato nell'amministrazione digitale

Hrvatski informatički zbor jučer je u Zagrebu, na svojoj svečanoj i izbornoj skupštini, gradonačelniku Pule Borisu Miletiću uručio Kristalni globus, priznanje za doprinos u uvođenju i primjeni europskih i svjetskih normi u IT-u. Tom je prilikom danas u Komunalnoj palači gradonačelnik, u društvu pročelnika Erika Lukšića i Aleksandra Matića, primio članove Hrvatskog informatičkog zbora.  

Miletić je zahvalio zboru na odanom priznanju i prepoznavanju napora koji Grad Pula ulaže u poboljšanju usluga koje se pružaju građanima, napomenuvši kako su za priznanje ponajviše zaslužni djelatnici Grada Pule, koji su se priključili ovoj inicijativi i to polaganjem ECDL tečaja koji je organiziralo POU Pula. Dosad je više od 70 zaposlenika, na čelu s gradonačelnikom, pročelnicima i njihovim pomoćnicima, djelatnicima gradske uprave i gradskih poduzeća bilo uključeno u neki od ECDL programa, što je nezabilježeno u državnoj upravi u Hrvatskoj. Gradonačelnik je istaknuo i da će sve gradske uprave morati postati što brže i efikasnije u pružanju usluga e-poslovanja građanima jer se sljedeće godine pridružujemo Europskoj Uniji čiji je jedan od strateških razvojnih ciljeva za 2020. širenje informatičke pismenosti. Uvođenjem e-predmeta povećala se i transparentnost poslovanja, istaknuo je Miletić i zaključio da je ova nagrada poticaj za daljnje poboljšanje rada pulske gradske uprave.

Iz HIZ-a su istaknuli kako je Miletić vlastitom edukacijom i certifikacijom prema ECDL programu ukazao na značaj izobrazbe u upravnim tijelima, pa i u ovim kriznim vremenima kroz provedbu planova izobrazbe upućivanjem službenika gradske uprave i gradskih poduzeća na stručno usavršavanje.

Ravnatelj pulskog Pučkog otvorenog učilišta Aleksej Mišan naglasio je kako je POU Pula jedno od svjetskih testnih centara za dobivanje ECDL certifikata i čestitao gradonačelniku na dobivenoj nagradi. Predsjednik HIZ-a Marijan Frković pohvalio je zalaganje pulske gradske uprave u izgradnji e-grada i poručio kako Grad Pula može poslužiti kao ogledni primjer drugim lokalnim upravama.

Nakon kratkih obraćanja, predsjednik HIZ-a održao je i kratko predstavljanje ECDL u Hrvatskoj i svijetu. ECDL je prihvaćena kao nepisana norma informatičke pismenosti u Europskoj komisiji, a dosad je u svijetu diplomu dobilo preko 12 milijuna polaznika završivši ECDL tečajeve u 24,000 testnih centara u 148 zemalja. U pripremi su i novi moduli prilagođeni tržištu rada, a Grad Pula može poslužiti kao poticaj i drugima u gospodarstvu, državnoj upravi i školstvu za razvojem i korištenjem novih e-usluga te stjecanjem novih znanja i vještina kojima bi Hrvatska postala konkurentna zemlja u EU i šire.