Notizie

21/12/2012

Gli studenti della scuole medie superiori polesi hanno presentato le proprie idee creative

Gradonačelnik Boris Miletić i direktor Istarske razvojne agencije (IDA) Boris Sabatti primili su danas u pulskoj Komunalnoj palači učenike i profesore Gimnazije Pula i Tehničke škole Pula. Učenici su prisutnima predstavili eko projekte koje su osmislili u suradnji s profesorima.

Naziv projekta gimnazijalaca je "SEEP grada Graza". Riječ je o parku koji je zamišljen  kao samoodrživ, ekološki i edukacijski. Tehnička škola predstavila je projekt pod nazivom "TOTEM", a predviđa izradu kompleksnog kinetičkog stupa koji prati kretanje sunca. Obje ideje proizašle su iz projekta MLADIEKOIN, a prezentacije inovativnih projekata su se održale sa ciljem suradnje i razvoja za zajedničko kandidiranje na europske fondove.
Učenike Gimnazije Pula u sastavu: Sara Pužar, Tima Redžović, Mateja Šimunić, Zrinka Bratulić, Sebastian Dovičin, Armando Miljan, Filip Črnja i Tihomil Pletikos
mentorirao je prof. Kazimir Berljavac. Učenike Tehničke škole Pula u sastavu: Matko Stupar, Samuel Kuftić, Filip Janko, Sandi Šegota, David Juran, Mihael Žmavc, Marko Stupar, Adrian Drozina, Igor Kokorović, Marko Mikulin vodio je prof. Ivan Šuran.

Pulski gradonačelnik izrazio je svoje divljenje predstavljenim idejama te poručio prisutnim učenicima da su kreativni mladi budućnost Europske Unije u koju Hrvatska ulazi sljedeće godine.

Direktor Boris Sabatti  rekao je da IDA trenutno najviše projekata provodi na području međugranične suradnje. Jedan od takvih projekata je Slohra e-mladi zajedno u eko inovacijama (MLADIEKOIN), koji je započeo s provedbom u travnju 2011. godine, a namijenjen je učenicima srednjih škola te studentima preddiplomskog studija s interesom za poduzetništvo.
Glavni cilj projekta je iskoristiti potencijal mladih ljudi na području eko inovacija kroz edukaciju i organizirane poduzetničke krugove uz pomoć mentora i  poduzetnika.
Projekt MLADIEKOIN se provodi u okviru IPA operativnog programa SI-HR 2007 - 2013. Čitavu  operaciju u iznosu od 570,074.20 EUR (85%) opravdanih troškova financira Europska unija kroz Europski fond za regionalni razvoj (ERDF). Preostala sredstva za aktivnosti, u iznosu od 85,511.13 EUR (15%) osiguravaju partneri uključeni u provedbu projekta. Projekt završava u ožujku 2013., a u njegovu su provedbu uključene tri hrvatske i tri slovenske regije. Kao partner u projektu budget Istarske razvojne agencije je 84.386,00 €.