Notizie

11/01/2013

L'Istria è da esempio alle altre regioni per il rapporto con le minoranze nazionali

U prostorijama Istarske županije u Puli danas je održan tradicionalni susret s predstavnicima nacionalnih manjina koji božićne i novogodišnje blagdane slave po Julijanskom kalendaru, a zajednički su ih primili istarski župan Ivan Jakovčić i gradonačelnik Pule Boris Miletić.

Jakovčić je ovom prigodom svim predstavnicima manjinskih zajednica zahvalio na neumornom radu, ističući kako je Istra u široj regiji prepoznatljiva upravo zahvaljujući svojem odnosu prema manjinama:. "Istra je regija-model po mnogim stvarima, među njima svakako i po odnosu i uvažavanju prava svih nacionalnih manjina. Hvala vam što ste prihvatili koncept moderne Istre jer bez vas Istra ne bi bila to što jest", poručio je Jakovčić.

Pulski gradonačelnik Boris Miletić izjavio je kako Pula itekako dobro zna što znači biti podijeljen, podsjetivši kako je protekle godine obilježena 65. obljetnica prestanka anglo-američke vojne uprave u Puli. "Sretan sam što u Puli danas živimo vrijednosti multikulturalnosti i tolerancije, a posebice me veseli što te vrijednosti možemo prenijeti našim najmlađima", istaknuo je Miletić, ujedno čestitavši svim vjernicima sretnu i uspješnu Novu godinu.

Zamjenica istarskog župana Viviana Benussi pridružila se čestitkama, kazavši kako su upravo manjine i odnos prema manjinama postale sastavni dio identiteta Istre. S time se složio i predsjednik Skupštine Istarske županije Dino Kozlevac, koji se nada da će se iznimno dobra suradnja, kao i njegovanje vrijednosti multikulturalnosti, nastaviti i u budućnosti.

Zahvalivši se na uvodnim riječima paroh pulko-perojski protojerej Goran Petković izrazio je zadovoljstvo suradnjom parohije i Istarske županije, Grada Pule, ali i ostalih istarskih gradovima koji kontinuirano prate rad i potrebe njihove zajednice.

Predstavnik Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Pule Milan Rašula pridružio se zahvalama te dodao kako manjine u Istri uživaju Europski standard, čineći je regijom u kojoj zaštita manjinskih prava nije samo mrtvo slovo na papiru.

Na kraju prijema predstavnici nacionalnih zajednica pozvali su na tradicionalnu proslavu Nove godine po Julijanskom kalendaru, koja će se održati u nedjelju 13. siječnja u hotelu Pula s početkom u 20.30 sati.