Notizie

24/01/2013

Il ministro della salute Rajko Ostojić ha ribadito il pieno sostegno alla costruzione del nuovo Ospedale generale di Pola

Ministar zdravlja prof.dr.sc. Rajko Ostojić primio je danas izaslanstvo Istarske županije, Grada Pule i Opće bolnice Pula u sastavu načelnik županijske uprave Valerio Drandić, gradonačelnik Pule Boris Miletić i ravnatelj Opće bolnice Pula prim.mr. Lems Jerin.

Na navedenom sastanku raspravljalo se o budućoj sanaciji Opće bolnice Pula i projektu izgradnje nove Opće bolnice u Puli. Glede sanacije Opće bolnice Pula zaključeno je da će sanacijsko vijeće Opće bolnice Pula kroz svoj rad koji će trajati 12 mjeseci te potom još 2 godine do vraćanja upravljačkih prava Istarske županije objektivno sagledati uzroke akumuliranja gubitaka u poslovanju te na osnovu tih činjenica sagledati adekvatnost postojećeg limita koji je propisan od strane HZZO-a.

U procesu sanacije i sagledavanja zdravstvenog limita morat će se i sagledati objektivna okolnost poslovanja Opće bolnice Pula na dvije lokacije. Također, ministar zdravlja Rajko Ostojić naglasio je regionalni značaj Opće bolnice Pula i njezinu geografsku poziciju i udaljenost od drugih općih bolnica i kliničkih bolničkih centara, te stoga ne bi trebalo biti bojazni da će u procesu sanacije doći do ukidanja pojedinih odjela ili djelatnosti.

Druga tema razgovora bio je projekt izgradnje nove Opće bolnice u Puli. Ministar zdravlja još jednom je potvrdio svoju punu potporu tom projektu, a sve u cilju podizanja zdravstvenog standarda u Istarskoj županiji i racionalizaciji budućeg poslovanja Opće bolnice Pula na jednoj lokaciji.

Izdavanje jamstva za izgradnju nove Opće bolnice u Puli u iznosu od 300 milijuna kuna, za što je prihvaćena najpovoljnija ponuda kreditnih sredstava Erste banke, u zakonskoj je proceduri te se očekuje skoro potvrđivanje istog od strane Vlade Republike Hrvatske. Također uskoro će se uputiti u zakonom propisanu proceduru izdavanje jamstva za preostalih 300 milijuna kuna koja su osigurana od strane HBOR-a.

Budući da je svih ovih godina projekt izgradnje nove Opće bolnice u Puli u najvećoj mjeri bio koordiniran od strane Istarske županije i Grada Pule, ministar zdravlja Rajko Ostojić pozitivno se izrazio o potrebi sudjelovanja navedenih subjekata u procesu izgradnje nove Opće bolnice u Puli i sutrašnjeg opremanja iste posebice računajući na potrebu i mogućnost korištenja sredstava fondova Europske unije.