Notizie

20/02/2013

Commemorazione in onore di Bruno Ivinić

U pulskoj Komunalnoj palači održana je danas komemoracija za Brunu Ivinića, svestranog i neumornog društvenog djelatnika koji nas je zauvijek napustio u 78. godini života. Na komemoraciji su, uz kćer Tanju i ostalu rodbinu, bili i brojni prijatelji i suradnici, koji su se sa prisjetili brojnih dostignuća ovog velikog čovjeka.

O svom suradniku govorio je Stanko Hautz, koji je kazao kako je Bruno Ivinić među svojim kolegama bio izuzetno cijenjen i poštovan te kako se svi rado prisjećaju njegova altruizma, vedrine i pozitivne energije kojom je zračio.

Životopis Bruna Ivinića ispunjen je nizom dužnosti u više udruga, organizacija i klubova. Među njima ističe se članstvo u područnoj Vatrogasnoj postrojbi Pula gdje je obnašao funkciju predsjednika. Županijski vatrogasni zapovjednik Dino Kozlevac prisjećajući se Brune Ivinića kazao je kako je više od tri desetljeća aktivno sudjelovao na normativnom planu pulskog i istarskog vatrogastva. Bio je počasni viši vatrogasni časnik, a dobitnik je i vatrogasnog priznanja "Zlatna plaketa" s likom čure Deželića. "Našeg dragog šjor Bruna, kako smo ga od milja zvali, uvijek ćemo ga se rado prisjećati i želimo mu i ovim putem zahvaliti na svemu što je za vatrogasnu zajednicu učinio", kazao je Kozlevac. Posljednji pozdrav Bruni Iviniću uputili su i predstavnici Lions Cluba, predstavivši ga kao moralnu vertikalu i velikog humanista koji je uvijek aktivno sudjelovao u svim akcijama i međunarodnim programima kluba. Svoj doprinos Ivinić je ostavio i u radu Društva za zaštitu potrošača Istre, o čemu je govorio predsjednik Vladimir Ivančević. Bruno Ivinić bio je aktivan i u sportskom životu grada, pa je tako među ostalim obnašao funkciju predsjednika košarkaškog kluba "Gradine". Njegovog angažmana i nesebične pomoći prisjetio se nekadašnji košarkaš Mladen Živković koji je, među ostalim, napomenuo kako je Ivinić uvijek bio spreman pomoći klubu i igračima.

Prisutnima se obratio i pulski gradonačelnik Boris Miletić koji je kazao kako je gospodina Ivinića poznavao kao vedru i uvijek nasmiješenu osobu te kako je naša zajednica izgubila vrijednog člana, iza kojeg ostaju velika djela.

Bruno Ivinić je rođen u Puli 11. kolovoza 1935. godine. Osnovnu školu završio je u Puli, a na Gimnaziji "Branko Semelić" maturirao je 1956. godine. Na zagrebačkom Pravnom fakultetu diplomirao je 1961., a magistrirao 1980. godine. Kao mladi pravnik zaposlio se u pulskom poduzeću "3. januar", a 1963. prešao je na rad u tadašnju Skupštinu općine Pula. Nakon položenog pravosudnog ispita 1968. izabran je za suca Općinskog suda u Puli, a pet godina kasnije (1973.) za suca Okružnog suda u Puli. Tu je započeo rad kao prvostupanjski kazneni sudac, a potom kao istražni sudac u Istražnom centru Okružnog suda u Puli. Osim vrlo odgovornih i istaknutih pravosudnih i odvjetničkih funkcija, Bruno Ivinić je obavljao i više drugih dužnosti. Uz ostalo, bio je ravnatelj Medicinskog centra u Puli, a do umirovljenja 30. prosinca 2004. bio je zamjenik Županijskog državnog odvjetnika.