Notizie

26/02/2013

Il ministro dei difensori ha reso omaggio ai combattenti polesi della Guerra patriottica

Ministar branitelja Predrag Matić danas je kod središnjeg križa na pulskom gradskom groblju svečano otkrio spomen-ploču za sve poginule pripadnike Mornaričko-desantnog pješaštva "Vanga" iz Pule. Spomen ploča postavljena je u znak sjećanja na poginule pripadnike "Vange" tijekom oslobađanja Dubrovnika 1992. godine te u akciji Maslenica 1993. godine.

"Specifičnost ove postrojbe je što je njihov glavni ratni put bio daleko od njihovih domova, na dubrovačkom ratištu i na masleničkom bojištu, čime su pokazali koliko vole svoju domovinu jer su iz relativne sigurnosti svoga kraja otišli tamo gdje je bilo najteže", kazao je Matić, dodavši kako ovime prestaju priče onih koji misle i sumnjaju da su stanovnici Istre manji Hrvati i manji domoljubi od ostalih.

Pulski gradonačelnik Boris Miletić izrazio je zadovoljstvo otkrivanjem spomen-ploče te je dodao kako su hrvatski branitelji ponos našeg društva. "Hrvatski branitelji dali su ono najvrijednije, svoje živote, za samostalnu i slobodnu Hrvatsku i zato ih nikada nećemo zaboraviti i napustiti. Vjerujem kako ćemo uskoro sve naše ratne vojne invalide u Puli stambeno zbrinuti", kazao je Miletić.

Prema riječima Karla Godine, predsjednika udruge Vange, pripadnici Mornaričko-desantnog pješaštva "Vanga" sudjelovali su u borbama za obranu Dubrovnika, a potom i Novigrada Dalmatinskog, u kojima je poginulo jedanaest pripadnika postrojbe, a oko šezdeset ih je ranjeno.

Vijence ispred spomen-ploče položili su i članovi izaslanstva Ministarstva branitelja, Grada Pule, Istarske županije, vojske i policije te udruga proizašlih iz Domovinskog rata, koji su potom vijence položili i na Spomenik poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu u parku Franje Josipa u Puli.