Notizie

12/03/2013

Il progetto ADRIFORT presentato ai cittadini

Jučer je u prostorijama mjesnog odbora Štinjan održana radionica na kojoj je građanima predstavljen projekt i aktivnosti u provođenju projekta ADRIFORT.

Projekt ADRIFORT sufinanciran je od strane EU u okviru programa IPA Jadranska prekogranična suradnja, a odnosi se na uređenje staza i okoliša dijela fortifikacijskog sustava Grada Pule na području Štinjana.

Mjera pod kojom je projekt kandidiran je Upravljanje prirodnim i kulturnim resursima i prevencija prirodnih i tehnoloških rizika, a glavni cilj projekta je poboljšanje sposobnosti institucija u upravljanju kulturnom i prirodnom baštinom.

Uloga je partnera na projektu pronaći inovativna rješenja stavljanja u funkciju postojećih fortifikacijskih utvrda uz valorizaciju njihovog povijesnog i kulturnog nasljeđa i zaštite okoliša. To je područje koje raspolaže s ogromnim turističkim potencijalom, a cilj je ovog projekta stvoriti novi turistički proizvod kroz uređenje pješačkih i biciklističkih staza na području od 52.500 m2 sa putokazima i info točkama.

Projekt provodi Grad Pula u suradnji sa Sveučilištem Juraj Dobrila i Istarskom županijom uz uključivanje predstavnika građanskih inicijativa. Nositelj projekta je Regija Veneto dok su ostali prekogranični partneri Grad Venecija, Sveučilište Ca' Foscari, Grad Ravenna, Regija Puglia, Opština Kotor (Crna Gora), Grad Piran (Slovenija), Gospodarska komora Albanije, Albansko ministarstvo kulture i Grad Krf (Grčka).

Projekt su građanima predstavili pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje Grada Pule Giordano Škuflić, viša stručna suradnica za međunarodne projekte Iva Pamić i profesor sa Sveučilišta Juraj dobrila Ivan Jurković.