Notizie

19/03/2013

I sindaci di Pola e Pinguente hanno visitato l'Ufficio della Regione istriana a Bruxelles

U sklopu službene posjete Bruxellesu gradonačelnici Pule i Buzeta, Boris Miletić i Valter Flego, boravili su u radnom sastanku pri Uredu Istarske županije gdje su se osim sa djelatnicima Ureda, susreli i razgovarali s predstavnicima regije Koruške, Kantona Sarajevo i glavnom tajnicom European Projects Association (EPA).

Hrvatska je pred ulaskom u Europsku uniju te su stoga velika očekivanja naših sugrađana, prvenstveno u smislu mogućnosti financiranja raznih projekata i programa, a za što su neophodni stručni i educirani ljudi koji će izraditi i pripremiti projekte. Istarska županija je bila prva u Hrvatskoj koja je prepoznala značaj Bruxellesa te je još 2005. godine otvorila svoj ured u Bruxellesu. Na taj način je Istra postala leader u Hrvatskoj po korištenju predpristupnih fondova Europske unije.

Tom prigodom, Valter Flego istaknuo je kako je neophodno biti na izvoru informacija i biti spreman pripremiti projekte koji će biti u skladu s politikama Europske unije te na taj način sredstvima fondova osigurati rješavanje životnih potreba naših sugrađana.

Boris Miletić dodao je kako je danas svima jasno da proračun Republike Hrvatske nije u mogućnosti zadovoljiti potrebe lokalne zajednice, ali da upravo znanjem i kreativnošću dio tih sredstava možemo nadoknaditi sredstvima fondova Europske unije. Najbolji primjer je izgradnja regionalnog centra za gospodarenje otpadom, gdje značajan udio investicije upravo financira Europa bespovratnim sredstvima. Također, sredstvima EU fondova financirat će se nabavka opreme za novu Opću bolnicu u Puli.

Dr.sc. Boris Sabatti, direktor IDA-e naglasio je kako je ulazak Hrvatske u Europsku uniju i mogućnost korištenja sredstava EU fondova ujedno i šansa za mlade ljude, kako kroz educiranje i osposobljavanje tako i kroz zapošljavanje na projektima i stjecanje radnog iskustva. Putem IDA-e je do sada već privučeno preko 4 milijuna eura kroz 26 projekta te je na taj način zaposleno u zadnjih godinu dana 5 mladih osoba koji rade na EU projektima.