Notizie

28/03/2013

I gladiatori occuperanno nuovamente l'Arena in estate

U sklopu projekta "Rimska Pula" je jučer u Domu sportova "Mate Parlov" održana prezentacija gladijatorskih borbi. Projekt su medijima predstavili ravnatelj Arheološkog muzeja Istre Darko Komšo, direktorica Turističke zajednice grada Pule Sanja Cinkopan Korotaj, te ravnatelj JU Pula sport Mario Peruško.

Komšo je kazao kako bi "Rimska Pula" trebala biti rekonstrukcija rimske kulture u kojima bi se prezentirali rimski obredi, hrana, nakit i odjeća. Nadodao je da je zato tu i Gladijatorska škola koja će rekonstruirati rimske borbe, a koja bi se u Amfiteatru trebala početi odvijati od lipnja. Komšo je naglasio da će se osim prezentacije tradicije i promocije u inozemstvu otvarati i nova radna mjesta.

Direktorica TZ-a grada Pule napomenula je kako je TZ još prije 11 godina pokrenula Dane Antike -Pula Superiorum manifestaciju koja je pružila uvid u nekadašnji život grada u suradnji sa AMI i strukovnom školom. "Sa Društvom vodiča Pule TZ je pokrenuo i treći projekt u kojem grupe osim razgledavanja antičke Pule pod vodstvom kostimiranih vodiča prisustvuju jednoj predstavi i kratkoj borbi gladijatora. Četvrti projekt je škola gladijatora u suradnji TZ-a, AMI-ja i Javne ustanove Pula sport, a pokrenuta je prošlog listopada u suradnji sa školom Ars Dimicandi iz Bergama", naglašava Cinkopan Korotaj.

O školi gladijatora govorio je Peruško, koji je rekao da trenutno školu polazi desetak članova. Cilj je organizirati stvarnu gladijatorsku borbu s pravim oružjem, ali koje je otupljeno da se sudionici ne mogu ozlijediti, te kako bi što realnije mogli prikazati samu borbu. U Domu sportova vježbaju dva puta tjedno, radi se o dečkima koji već imaju iskustva u borilačkim sportovima.