Notizie

05/04/2013

Celebrazione della Giornata mondiale della salute

Danas je u prostorijama Komunalne palače održana konferencija za novinare povodom obilježavanja Svjetskog dana zdravlja u čije se obilježavanje aktivno uključio i Grad Pula pod motom "Pula zdravi grad".

Pulski gradonačelnik Boris Miletić uz pozdrave dobrodošlice izrazio je zadovoljstvo što će se i Grad Pula naći na informativnoj karti povodom obilježavanja svjetskog dana zdravlja. Svrha hvale vrijedne inicijative je aktivno oživjeti grad popratnim događanjima s ciljem informiranja i animiranja javnosti u svrhu sprečavanja negativnih posljedica koje donosi hipertenzija.

Pročelnik UO za društvene djelatnosti Erik Lukšić pozvao je sve građane grada Pule da prisustvuju na dvodnevnoj manifestaciji koja je organizirana u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Istarske županije. Pula zdravi grad planira iznimno bogati program u subotu na tržnici, Giardinima i na Forumu te u nedjelju u Šijanskoj šumi koji možete pogledati ovdje.

Predstavnica Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije, dr.med.spec. epidemiolog, Olga Dabović Rac je kazala kako nije slučajnost da je središnja tema ovogodišnjeg Svjetskog dana zdravlja Visok krvi tlak, jer prema podacima svjetske zdravstvene organizacije hipertenzija odnese oko 9 milijuna života u svijetu. U Hrvatskoj svaku treću odraslu osobu pogađa visok krvni tlak, a čak jedna trećina ne zna da ga ima ili ga ne liječi pravilno. Dabović Rac  napomenula je da će se sutra na tržnici organizirati mjerenje krvnog tlaka i šećera, te će se tom prilikom i dijeliti letci pod sloganom "Zašto je važno zdravo jesti i zdravo živjeti" i "Zdravim načinom života do zdravog srca" te će se postaviti velika piramida sa pravim namirnicama. Uz sve to dat će se i naglasak na Nacionalni program za rano otkrivanje raka. Zavod za javno zdravstvo Istarske županije također je pokrenuo i program pravilne prehrane u osnovnim školama u suradnji s Gradom Pula, a cilj je postizanje kvalitetne marende u školama. Na kraju je doktorica istaknula još i suradnju s gradom Labinom i Porečem,  te Gimnazijom Pula.

Zamjenik pročelnika UO za društvene djelatnosti Vinko Knez je sa zadovoljstvom istaknuo kako je u sustavu Hrvatske mreže zdravih gradova unatrag dvije godine Pula zdravi grad postigao značajne rezultate, te je zaželio da se projekt kao takav više promovira. Još je pozvao sveda u subotu u 11 sati u Gradskoj knjižnici prisustvuju izložbi keramičkih radova članova Lige za borbu protiv raka.