Notizie

08/04/2013

Ricevimento dei rappresentanti della minoranza Rom in occasione della Giornata mondiale dei Rom

Povodom današnjeg Svjetskog dana Roma, pulski gradonačelnik Boris Miletić te zamjenica istarskog župana Viviana Benussi i načelnik Županijske uprave Istarske županije Valerio Drandić primili su u prostorijama pulske Komunalne palače predstavnike pulske Romske zajednice.

Čestitavši im njihov dan, Miletić je kazao kako je suradnja s romskom zajednicom u Puli na zavidnoj razini te kako je Pula nadaleko poznata i priznata po suradnji i odnosu s manjisnkim zajednicama. "Suživot i tolerancija su vrijednosti na koje smo posebno ponosni u Puli, to su vrijednosti koje nas čine posebnima i na tom ćemo putu nastaviti surađivati i ubuduće", kazao je Miletić, dodavši kako predstoji još puno posla u cilju rješavanja najvećih problema poput obrazovanja i smještaja. Miletić je podsjetio kako Grad Pula i Istarska županija zajednički podupiru rad vrtića za mališane romske nacionalne manjine koji je otvoren još 2002. godine te je dodao kako je to upravo prvi korak k integraciji romske populacije u škole i društvo.

Zamjenica istarskog župana Viviana Benussi dodala je kako je jedan od problema s kojima se romska populacija danas suočava problem obrazovanja te kako postoje kvalitetni EU projekti usmjereni upravo ka rješavanju tog problema, pa će se i Istarska će se županija po tom pitanju dodatno angažirati.

Predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine Grada Pule Jetiš Bajrami i predsjednik Udruge Roma Istre Veli Huseini zahvalili su se domaćinima na prijemu i na dugogodišnjoj suradnji te su pohvalili status koji pripadnici romske nacionalnosti u Puli i Istri imaju. Huseini je pojasnio kako se današnji datum obilježava u čast prvog Svjetskog kongresa Roma, održanog 1971. godine u Londonu na kojemu su se sastali predstavnici Roma iz 14 zemalja svijeta.

Na kraju prijema, predstavnici romske nacionalne manjine odsvirali su službenu romsku himnu "Dželem, dželem".