Notizie

10/04/2013

Commemorata Marica Vrbanac

U pulskoj Komunalnoj palači održana je danas komemoracija za Maricu Vrbanac, istaknutu članicu društvenog i političkog života Pule. Na komemoraciji su, uz članove obitelji, bili i brojni prijatelji i suradnici, koji su se prisjetili njezine nesebičnosti, vedrine, angažmana kao hrabre aktivistkinje i voljene vijećnice.

Prisutnima se obratio predsjednik Gradskog vijeća Grada Pule Denis Martinčić, koji je kazao kako je Marica među svojim kolegama vijećnicima bila izuzetno cijenjena i poštovana. Martinčić je u svojem govoru istaknuo kako su Maricu, kako su je iz milja zvali "našom najstarijom vijećnicom" svi poštivali, ne zbog njezinih godina, već zbog njezinog predanog rada, točnosti, tolerancije i svih dobrih osobina po kojima će biti pamćena.

O svojoj drugarici je govorio i Zdravko Macura, tajnik Udruge antifašističkih boraca i antifašista Grada Pule, koji je kazao kako će Marica biti zapamćena kao nepokolebljiva, angažirana, antifašistkinja, borac za slobodu, za pravdu, za napredak svoje labinštine i Istre, a posebna preokupacija joj je bila rastući i pravičan položaj žena u društvu.

Marica Vrbanac, rođena kao Paliska, 16. siječnja 1928. godine u Ripendi kraj Labina, gdje je završila pet razreda talijanske osnovne škole i tečaj za šivanje za zanimanje krojačice. Sa svojih 16 godina pristupa i aktivno se uključuje u politički aktivizam, te preuzima teške i odgovorne zadatke. Bila je hapšena, a potom do oslobođenja radila na terenu kao politički radnik. 1965. godine diplomirala je na Višoj ekonomskoj školi Dr.Mijo Mirković u Puli, radila u Zavodu za urbanizam i stambeno komunalne poslove do 1982. godine, nakon čega preuzima dužnost tajnice Općinskog odbora Saveza boraca u Puli. Antifašizmu je ostala do kraja vjerna, neumorno nadograđujući brojnim aktivnostima i društveno političkim radom. U Gradskom vijeću Grada Pule Marica Vrbanac kao vijećnica SDP-a je provela dva uzastopna mandatna razdoblja i to od 2005. pa sve do danas kada smo se u 2013. godini, na samom kraju mandata oprostili od naše vijećnice. Svoj doprinos kao vijećnice, Marica je uvelike davala i u radu radnih tijela Gradskog vijeća. Obnašala je dužnost predsjednice Mandatne komisije i bila član Odbora za dodjelu nagrada i drugih priznanja Grada Pule.