Notizie

11/04/2013

Al Palazzo comunale presentato il progetto e-Vrtići

Predstavnici Grada Pule danas su u prostorijama Komunalne palače predstavili projekt e-Vrtići kojemu je Udruga gradova u utorak u Zagrebu dodijelila priznanja za inovaciju i najbolju praksu u lokalnoj samoupravi. Za priznanje INpuls prijavilo se čak 27 hrvatskih gradova s ukupno 71 projektom, a Pula je prestižno priznanje osvojila u kategoriji Predškolski odgoj. Priznanja su dodijeljena hrvatskim gradovima u ukupno pet kategorija natjecanja - Zaštita okoliša i prostorno uređenje, energetska učinkovitost, Poticanje gospodarskog razvoja, predškolski odgoj i suradnja s građanima i civilnim sektorom.

Pulski gradonačelnik Boris Miletić izrazio je zadovoljstvo što je Udruga prepoznala i nagradila trud Gradske uprave u stvaranju jedinstvenog sustava upisa za 2 gradska i 22 privatna vrtića. Projekt e-Vrtići olakšao je i pojednostavnio proces upisa djece u vrtić, naglasio je Miletić, a istaknuo je i kako je Pula s ponosnom titulom "Grad - prijatelj djece" u samom vrhu izdvajanja proračunskih sredstava u RH te da su i drugi gradovi izrazili želju da dobru praksu e-Vrtića preslikaju u svoje poslovanje.

Pomoćnica pročelnika za društvene djelatnosti Elena Puh Belci ukratko je predstavila sam projekt, te navela da je riječ o objedinjenom sustavu koji omogućuje racionalnije i odgovornije korištenje proračunskih sredstava te optimalnije povezivanje građana sa ustanovama. Puh Belci kazala je i kako e-Vrtići povezuju upisna mjesta u jedinstvenu bazu čime se smanjio broj dokumentacije i omogućio jedinstvene kriterije upisa.

Pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Erik Lukšić istaknuo je kako Grad Pula teži tome da građani ubuduće svoju djecu mogu upisati u vrtiće samo putem web stranice, bez ijednog papira.

Želju da se cijeli projekt nastavi unaprjeđivati na zadovoljstvo cijele zajednice izrazila je u ime Povjerenstva za upis djece u dječje vrtiće njegova predsjednica Mirjana Hervat.

O projektu e-Vrtići

Projekt e-Vrtići jedinstven je projekt u radu lokalne samouprave u Hrvatskoj. Osmislio ga je i jedini u Hrvatskoj implementirao Grad Pula, u želji da modernim informatičkim sustavom poveže 2 gradska vrtića s ukupno 1576 upisane djece i 22 privatna dječja vrtića s ukupno 624 upisane djece. E-vrtići je jedinstven, transparentan, pravedan, centraliziran i javan proces upisa u sve dječje vrtiće kojim se olakšava birokratski proces upisa djeteta u vrtić i kojim je omogućeno da svako dijete koje zadovoljava uvjete upisa ima i osigurano mjesto u vrtiću. Projekt je doprinio modernizaciji, poboljšanju, pojednostavljenju, te pojeftinjenju ukupnog servisa Grada Pule u kontekstu predškolskog odgoja i odnosa prema građanima, čime je Grad Pula još jednom potvrdio status Grada Prijatelja djece kojemu su potrebe djece i najmlađih prioritetni ciljevi u poslovanju.

Općenito o program INpuls

Udruga gradova je nacionalna, nestranačka i nepristrana zajednica gradova osnovana 2002. godine s ciljem poticanja suradnje jedinica lokalne samouprave i promicanja zajedničkih interesa gradova u Republici Hrvatskoj.

Udruga gradova prepoznala je da u praktičnom životu lokalne samouprave postoje brojni primjeri iznimno kvalitetnog i inovativnog poslovanja (najbolje prakse) koji nisu dovoljno istaknuti u široj javnosti niti sustavno dokumentirani, obrađivani i prezentirani. Upravo zbog izostanka promocije takvih primjera, lokalne zajednice ne prepoznaju u dovoljnoj mjeri kvalitetu takvog poslovanja, a zbog izostanka stalne dostupnosti dokumentirane prakse otežano je širenje kvalitetnog i inovativnog poslovanja, bilo neposrednom primjenom takve prakse u drugim jedinicama lokalne samouprave ili uvrštavanjem iste u obrazovne i/ili promotivne programe Udruge gradova i drugih subjekata na tržištu.

Cilj programa

•Pronalaženje i isticanje najbolje prakse u lokalnoj samoupravi

•Povećanje vidljivosti i dokumentiranosti najbolje prakse

•Poticanje primjene najbolje prakse u drugim jedinicama lokalne samouprave

•Širenje najboljih primjera kroz obrazovne programe, seminare, radionice, itd.

•Stalne promocije inovativne lokalne samouprave u javnosti