Notizie

16/04/2013

Celebrata la Giornata dell'Università degli Studi Juraj Dobrila

Danas je na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli obilježen Dan Sveučilišta, a prigodnoj su svečanosti prisustvovali ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović, biskup porečko-pulski Ivan Dražen Kutleša, pulski gradonačelnik Boris Miletić, Načelnik Županijske uprave Istarske županije Valerio Drandić, predstavnici Sveučilišta te rektori i prorektori.

Šestu po redu svečanost otvorio je rektor sveučilišta Robert Matijašić, koji je u uvodnom pozdravu kazao kako se Sveučilište neprestano trudi postizati zacrtane ciljeve i time stalno jačati svoju ulogu. Pulsko Sveučilište djeluje želi postati jedinstveno, prepoznatljivo Sveučilište koje je usko povezano s društvenom zajednicom i omogućuje veću mobilnost studenata, istaknuo je Matijašić. Matijašić je napomenuo i kako bi sljedeća proslava Dana Sveučilišta mogla biti i prava prigoda za svečano otvaranje novog studentskog doma i restorana, čiji je rok završetka prosinac 2013. godine.

Prisutnima se kratkim govorom obratila i Rektorica Sveučilišta u Dubrovniku prof. dr. sc. Vesna Vrtiprah, koja je napomenula kako osnivanje sveučilišta predstavlja važan dio preustroja te postaje jedan od stožera akademske zajednice.

Biskup porečko-pulski naglasio je da se Dan Sveučilišta obilježava upravo na dan rođenja biskupa Jurja Dobrile te da se raduje jednako uspješnoj suradnji i u budućnosti.

Prisutnima se obratio i gradonačelnik Miletić, koji je istaknuo da rad pulskog sveučilišta značajno pridonosi razvoju grada kroz obrazovanje mladih kadrova koji mogu konkurirati na tržištu sa svojim znanjem i sposobnostima. Osvrnuo se i na izgradnju sveučilišne zgrade i kampusa za čiju je realizaciju i Grad Pula izdvojio dio sredstava, napomenuvši kako će ovaj projekt dodatno poboljšati uvjete studiranja u najvećem istarskom gradu, a Valerio Drandić u svom obraćanju dodao je i važnost kvalitetnog obrazovanja u regiji, koju stanovnicima Istre donosi upravo rad Sveučilišta.

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović prisutnima je poručio da je naša obala od Pule pa sve do Dubrovnika obala znanja, ali i da se treba krenuti još brže, jače i kvalitetnije kako bismo bili što konkurentniji na tržištu Europske Unije.

Dan sveučilišta bila je prigoda za dodjelu potvrda novim redovitim profesorima i rektorove nagrade najuspješnijim studentima, kao i dodjele počasnog doktorata Sveučilišta