Notizie

18/04/2013

Nuovo servizio elettronico nella Città di Pola

Grad Pula je prvi i jedini grad u Hrvatskoj koji je roditeljima omogućio mjesečno plaćanje računa za vrtiće putem interneta, učinivši time još jedan pomak prema krajnjem cilju rada gradske uprave: potpunoj informatizaciji i ukidanju suvišne papirologije.

Na današnjoj konferenciji za novinare, gradonačelnik Pule Boris Miletić istaknuo je kako uvođenje e-uplatnica u Dječje vrtiće Pula nadogradnja već postojeće visoko razvijene informatičke strukture gradske uprave, koju je Grad Pula uveo u želji da svojim građanima pruži transparentan, jednostavan i praktičan način korištenja gradskih usluga.

"Krajnji cilj ove uprave je uvođenje efikasnog sustava elektronskog poslovanja u sva trgovačka društva i javne ustanove Grada Pule", istaknuo je Miletić, napomenuvši kako povratne informacije od građana pritom služe kao dodatno ohrabrenje. Dapače, i sam projekt plaćanja vrtića preko interneta predložili su upravo građani i elektronskom poštom uputili Gradu Puli, gdje su im rado izašli u susret.

Pomoćnica pročelnika Upravnog odjela za društvene djelatnosti Elena Puh Belci napomenula je kako DV Pula trenutno skrbi o više od 1300 djece čiji su roditelji mladi ljudi vični digitalnom poslovanju te kako su prednosti ovog projekta zaista višestruke, od štednje papira do vremenske efikasnosti, jer je za prijašnji oblik uplate bila potrebna fizička prisutnost roditelja.

"Na ovaj se način prvenstveno udovoljava potrebama korisnika, ali i potrebama modernog doba", dodala je ravnateljica Dječjih vrtića Pula Mariza Kovačević. "Roditelji sada mogu vršiti plaćanje usluga DV Pula klikom miša i prilagoditi način i datum plaćanja po individualnim preferencijama". Kovačević je napomenula i kako je ustanova Dječji vrtići Pula prva u Hrvatskoj uvela ovaj efikasan i suvremen način plaćanja usluga, koji se zasad može vršiti putem e-bankarstva u Zagrebačkoj banci i PBZ.

E-poslovanje u Puli započelo je 2011. kada je Grad Pula uveo e-potpis, a nastavio se primjenom e-računa u poslovanju pulskog trgovačkog društva Vodovod d.o.o. te jedinstvenim pulskim projektom e-Vrtići, koji modernim informatičkim sustavom povezuje 2 gradska vrtića s ukupno 1576 upisane djece i 22 privatna dječja vrtića s ukupno 624 upisane djece.

Osim e-uplatnica, na konferenciji za novinare predstavljena je i nova dinamična web stranica DV Pula na kojoj su objedinjeni svi sadržaji, objekti i potrebne informacije o pulskim vrtićima. Stranica je dostupna na sljedećoj adresi: http://www.dvpula.hr/vrtic/.