Notizie

05/05/2013

Celebrata la Giornata della città di Pola - Giornata della liberazione della città

Povodom Dana Grada danas je u Istarskom narodnom kazalištu - Gradskom kazalištu Pula održana središnja proslava prilikom koje su dodijeljena javna priznanja Grada Pule. Gradonačelnik Boris Miletić poželio je gostima dobrodošlicu te je kazao kako je tritisućljetna povijest Pule obilježena mnogim značajnim događajima, a jedan od najvažnijih je upravo današnji dan - Dan oslobođenja. "Prilika je to da, kao i svake godine, odamo počast svima koji su svojim djelovanjem zadužili ovaj grad, ali i da zahvalimo onima koji to čine i danas." istaknuo je Miletić. Također čestitao je u ime Grada Pule i svoje osobno ime Uskrs svim vjernicima pravoslavne vjeroispovijesti te im poželio mir, radost i blagostanje. Prije same dodijele priznanja i nagrada prisutni su pogledali video uradak o najznačajnijim gradskim projektima u 2012. godini i projekciju o smjernicama uređenja Muzila.

Za postignuća značajna za Grad Pulu, gradonačelnik Miletić uručio je ovogodišnjim dobitnicima posebna priznanja Gradonačelnika.

Priznanje je dodijeljeno nedavno preminuloj vijećnici Marici Vrbanac koja je u dva uzastopna mandata, od 2005.do 2013. godine obnašala je dužnost vijećnice Gradskog vijeća. Ostavila je i vrijedan doprinos društveno političkom radu, doprinos izgradnji demokratskih vrijednosti, antifašizmu i lijevom opredjeljenju kojem je ostala do kraja vjerna.

Posebnim priznanjem nagrađena je "biciklistička legenda" Claudio Bearzi za dugogodišnju promociju sporta Pule i Istre, kroz koju je i ove godine prošla tradicionalna 53. biciklistička "Utrka kroz Istru-Memorijal Edi Rajković", te se  uvrstila u najznačajnije sportske manifestacije, za poseban doprinos unapređivanju i očuvanju njene, a i naše tradicije, za doprinos unapređivanju biciklističkog sporta.

Matiji Ferlinuvrhunskom majstoru suvremenog plesa i svjetski priznatom koreografu, također je dodijeljeno priznanje Gradonačelnika. Naime, od kada je diplomirao na "Školi za Novi Plesni Razvoj" u Amsterdamu, svoje znanje i talent nadareni mladić iz Pule prenosi na kazališne predstave, kratke filmove, video spotove i ples, a ovacije oduševljene publike pohvala su iz cijelog svijeta, od Hrvatske, Italije, Njemačke, Portugala, do Kanade, SAD-a, Kolumbije,... Krunu postignića vrijednog rada zabilježio je 2010. godine časopis "V-magazine" iz New Yorka, koji ga izdiže u sam vrh najistaknutijih koreografa u svijetu.

Priznanje je dodijeljeno i ravnatelju Strukovne škole gospodinu Anti Babiću za osobit ljudski i profesionalni doprinos odgoju i obrazovanju, kojeg je nesebično davao odgajajući brojne mlade naraštaje.

Za osobite doprinose i postignuća u 65 godina vrijednog i uspješnog rada posebnim priznanjem nagrađen je H A K "AUTO KLUB PULA-ROVINJu ime kojeg je nagradu preuzeo predsjednik Ljubomir Cerovac i tajnik Boris Siljan.

Posebnim priznanjem gradonačelnik je nagradiotvrtkuTRANSCOMWORLDWIDE - za osobite uspjehe u radu, doprinos zapošljavanju i gospodarskom razvitku grada Pule.Nagradu je preuzeo gospodin  Roberto Boggio, South region GM.

Posljednje priznanje dodijeljeno je  Ustanovi za njegu u kući "Zlatne ruke" i njezinoj osnivačici gospođi Vesni Plavšić. ZLATNE RUKE "zlatna" je ustanova za zdravstvenu njegu u kući, koja od osnivanja 1993. godine, prepoznaje potrebe svojih građana i prerasta u značajnu instituciju pružanja medicinske skrbi. Svojim vrijednim radom, humanim pristupom, ustanova je u samom vrhu po organiziranosti i pružanju zdravstvene njege, fizikalne terapije i rehabilitacije, sanitetskog prijevoza, a danas zapošljava 48 djelatnika- medicinske sestre, fizioterapeute, masere i administratore.

Svečanost je nastavljena najsvečanijim dijelom - dodjelom javnih priznanja Gradskog vijeća Grada Pule, u ime kojeg je dosadašnji predsjednik gospodin Denis Martinčić uručio ovogodišnjim laureatima: Povelju Grada Pule, Grb Grada Pule i Nagradu Grada Pule.

Povelja Grada Pule javno je priznanje pravnim osobama, trgovačkim društvima, ustanovama ili udrugama za izvanredne rezultate i osobite uspjehe u radu.  Za 40-to godišnji uspješni rad kojim neprestano proširuje djelatnosti, podiže kvalitetu i standard usluga starijim i nemoćnim osobama, Poveljom Grada Pule nagrađen je DOM ZA STARIJE I NEMOĆNE OSOBE "ALFREDO ŠTIGLIĆ"PULA  injegova ravnateljica Vesna JuhasAlfredo Štiglić u potpunosti opravdava svoje postojanje, pruža i kvalitetne izvaninstitucionalne oblike skrbi, njegu u kući, pomoć sa alarmnim sustavom "Halo niste sami", usluge Dnevnog boravka za osobe oboljele od Alzheimerove i drugih demencija.

GrbGrada Pule dodjeljuje se pojedincima kao javno priznanje za njihova postignuća, izvanredne rezultate i osobite uspjehe ostvarene u prethodnoj godini, kojima su dali značajan doprinos ugledu Grada Pule. Grb grada zaslužio je vaterpolist Damir Burić koji je postigao izvanredan uspjeh 2012. godine na vaterpolskom turniru Olimpijskih igara u Londonu, i osvojio zlatnu medalju sa hrvatskom vaterpolskom reprezentacijom.

Nagrada Grada Pule dodjeljuje se istaknutim pojedincima koji su svojim višegodišnjim radom i posebnim uspjesima u unapređivanju gospodarstva, znanosti, kulture, obrazovanja, zdravstva, socijalne skrbi, zaštite čovjekova okoliša ili u pružanju humanitarne i druge pomoći, dali značajan doprinos razvitku i ugledu grada Pule. Tu je nagradu zaslužio Šime Vidulin izuzetan gospodarstvenik i umjetnik. Poslovan i uspješan u zahtjevnom dugogodišnjem radu na čelu Gospodarske komore, njegov vedri duh, talenat i umjetnički izričaj darovali su Puli bogato kiparsko nasljeđe mediteranskog nadahnuća. Kao član Društva likovnih umjetnika Istre u proteklih pet desetljeća izradio je više od 100 skulptura za javne prostore u Puli, Istri i diljem Hrvatske i Europe.

Završetkom svečanosti povodom obilježavanja Grada Pule prisutni su u Galeriji Vincent iz Kastva pogledali foto izložbu "Sarajevo" povodom bratimljenja gradova Pule i Sarajeva , autora Duška Marušića Čičija.