Notizie

06/05/2013

Al via la bonifica di via Rovigno

Danas su u jutarnjim satima započeli radovi na rekonstrukciji raskrižja Rovinjske i Tartinijeve ulice. Radove je danas obišao i pulski gradonačelnik Boris Miletić koji se uz pročelnika Upravnog odjela za komunalni sustav i imovinu Grada Damira Prhata pobliže upoznao s projektom i dinamikom izvođenja radova. Na tom se području 1986. godine urušio dio kolničke konstrukcije, potpornih zidova uz cestu, dijela garaža kao i do pojave pukotina na stambenoj građevini uz samo raskrižje, nakon čega je raskrižje zatvoreno za promet.

Radovi su započeli u smjeru Radićeve ulice te će se, zbog specifičnosti same lokacije, u narednoj fazi ukloniti svodovi podzemnih kaverni, izgradit će se bočni zidovi te izvršiti zatrpavanje šupljina. Za vrijeme trajanja radova izvršit će se zaštita i izmještanje pojedinih postojećih instalacija (elektroenergetske, TK instalacije, instalacije plina i vode), a sve u ukupnoj dužini od 190 metara.

Procijenjeno vrijeme trajanja radova je 4 mjeseca, nakon čega će se raskrižje pustiti u promet, s potpuno obnovljenom infrastrukturom: javnom rasvjetom, oborinskom i fekalnom kanalizacijom, plinom, vodovodom, TK te elektroenergetskim instalacijama. Iz proračuna Grada Pule se za sanaciju prometnih površina zajedno sa sanacijom podzemnih kaverni, rekonstrukcijom oborinske odvodnje i za javnu rasvjetu planira izdvojiti iznos od 1.845.000,00 kuna s PDV-om, a izvođači radova su Cesta d.o.o. i Zanitel d.o.o.

U sklopu pripremnih aktivnosti provedena su geotehnička istraživanja te je utvrđeno da ispod šire površine predmetnog područja postoje šupljine koje su prethodno bile ispunjene kvarcnim pijeskom koji se godinama koristio kao sirovina za proizvodnju stakla. Iskopom pijeska nastala je mreža šupljina na širem području Monte Zara. Istraživanjem je izvedeno pet bušotina dubine 8 metara te je zaključeno će se stanje sanirati uklanjanjem svoda i zatrpavanjem postojećih šupljina nasipavanjem s površine. Georadarsko i seizmičko snimanje područja potvrdilo je da se većina svodova pojavljuje relativno plitko, na dubinama od 2-10 m.

Krajem 2011. godine članovi Speleološke udruge Pula su kroz prethodno iskopan ulaz ušli u podzemni prostor i potvrdili da objekt nije speleološki već nastao ljudskim djelovanjem (rudnik kvarcnog pijeska). Njihov nalaz potvrdio je da je objekt iznimno nestabilan i opasan zbog veličine podzemnih prostorija, male debljine nadsloja i izostanka potpornih stupova, što potvrđuju i tragovi urušavanja u objektu. Tom prilikom izrađena je karta trenutnog stanja podzemnog objekta u dijelu koji se mogao istražiti.

Na osnovu provedenih istraživanja izrađena je 2012.g. projektna dokumentacija i nakon što je ishodovana potvrda glavnog projekta pristupa se realizaciji ovog zahtjevnog projekta.