Notizie

13/05/2013

Istituita la mensa per i poveri

Danas je u Zagrebačkoj ulici 11 s radom započela pučka kuhinja, zajednički projekt Grada Pule i Crvenog križa koji će najpotrebitijim građanima osigurati dnevni topli obrok. Na obnovu i prilagodbu prostora ukupno je utrošeno više od 200 tisuća kuna, čime je Grad Pula potvrdio visoku razinu socijalne osjetljivosti i u vrijeme gospodarske recesije.

Prema riječima pročelnika Upravnog odjela za društvene djelatnosti Erika Lukšića, kuhinja se otvara i zbog porasta broja samih, starih, bolesnih i nemoćnih osoba kojima je pomoć potrebna jer zbog narušenog socijalnog i zdravstvenog stanja nisu u mogućnosti zadovoljiti elementarne životne potrebe. "Grad Pula je Gradskom društvu Crvenog križa Pula zato ustupio na korištenje poslovni prostor u Zagrebačkoj ulici s namjerom otvaranja pučke kuhinje koja će svakodnevno osigurati jedan topli obrok dnevno. Program godišnje obuhvaća stotinjak korisnika koji imaju prebivalište na području grada Pule i zadovoljavaju uvjete za ostvarivanje prava prehrane u Pučkoj kuhinji sukladno Odluci o socijalnoj skrbi Grada Pule", kazao je Lukšić.

Tijekom posljednja dva mjeseca izvođeni su građevinski radovi, nakon čega je prostor opremljen kuhinjom i ugostiteljskom opremom, čime su zadovoljeni svi uvjeti koje je postavio Zavod za javno zdravstvo Istarske županije.

Uspostavom pučke kuhinje nastavljena je odlična suradnja Grada Pule i Gradske organizacije Crvenog križa koja je započela organiziranjem smještaja beskućnika u pulskom prihvatilištu u travnju 2012. godine. "Tako smo najranjivijima osigurali ono osnovno, a to su smještaj, topli obrok i sredstva za higijenu. Bolje im je dati uslugu koja im treba, nego novac", izjavila je ravnateljica Crvenog križa, Nevija Srdoč.