Notizie

17/05/2013

Inaugurata la mostra "Histri in Istria"

Izložba "Histri u Istri", veliki projekt Arheološkog muzeja Istre, otvorena je u muzejsko-galerijskom prostoru Sveta srca u Puli. Projekt je zamišljen kao izložba na tri jezika sa brojnim rekonstrukcijama i modernim tehnološkim pomagalima popraćena znanstvenim publikacijama i katalozima. Kako bi se izložba oplemenila organizirana je i predstava na temu Histra te izvedba glazbene točke Daria Marušića na rekonstruiranom histarskom glazbalu.

Ravnatelj Arheološkog muzeja Istre Darko Komšo kazao je kako je cilj ovog projekta približiti život Histra s različitim rekonstrukcijama nošnji, nakita i kipova u želji da što bolje razumijemo taj narod.

"Ova kulturna poslastica govori o povijesti Istre i našem identitetu te nam pomaže da upoznamo sebe, jer Histri su dio nas i naše povijesti " kazao je pulski gradonačelnik Boris Miletić, koji je nadodao da Grad Pula živi kulturu 365 dana u godini.

Istarski župan Ivan Jakovčić naglasio je kako je Istra puna simbola sa sjajnom baštinom te da se puno toga može izvući iz povijesti Histra i njihovog stradavanja.

Autorica izložbe je Kristina Mihovilić, a predviđeno trajanje izložbe je do 15. rujna. Izložbu su sufinancirali Ministarstvo kulture RH, Istarska županija, Grad Pula i Turistička zajednica grada Pule.