Notizie

19/06/2013

Inizia il 18o MKFM

U Istarskom narodnom kazalištu - Gradskom kazalištu Pula, od 20. do 28. lipnja 2013. godine u Puli, održava se 18. MKFM, šesti Pulski Forum, na kojem će sudjelovati polaznici iz Italije, Francuske, Portugala, Velike Britanije, Njemačke, Španjolske, Srbije i Hrvatske.

Pulski Forum jedini je festival u široj regiji posvećen kazalištu brazilskog redatelja, teatrologa i dobitnika Nobelove nagrade za mir, Augusta Boala. Boalovo kazalište djeluje kao oruđe za aktivaciju pojedinaca i skupina u stvaranju boljeg i pravednijeg društva. Poznato kao Kazalište potlačenog ono sadrži više tehnika poput Forum kazališta, Nevidljivog kazališta, Novinskog kazališta, Legislativnog kazališta, Kazališta slika, Estetike potlačenog i Duge želja. U sklopu festivala održavaju se predstave, predavanja i radionice raznih tehnika Kazališta potlačenog i njihovih primjena.

Ovogodišnji festival održava se u znaku ulaska Hrvatske u Europsku uniju, ali i ekonomske krize koju često nazivamo "europskom krizom".

U okviru festivala bit će održane radionice koje će voditi priznati svjetski voditelji Kazališta potlačenog, prezentacije i predstave Forum kazališta iz raznih zemalja.

Veliki međunarodni projekt "˜"˜TOgether"™"™ ove godine završava svoj dvogodišnji ciklus stvaranja kazališne predstave "Hotel Europa". Projekt "TOgether" objedinjuje učenje i primjenu (teoriju i praksu) Kazališta potlačenog kako bi se rad unaprijedio na regionalnim i lokalnim razinama. Ovaj projekt dio je programa za cjeloživotno učenje "Grundtvig" kojeg financira Agencija za mobilnost i programe EU, a u njemu sudjeluju partneri iz Francuske, Njemačke, Italije, Portugala, Škotske, Španjolske i Hrvatske (Istarsko narodno kazalište).