Notizie

04/09/2013

Alimentazione corretta nelle scuole elementari di Pola

Projekt Promocija pravilne prehrane u osnovnim školama na području grada Pule predstavili su danas zamjenica gradonačelnika Pule Elena Puh Beci, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Erik Lukšić, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije Aleksandar Stojanović i voditeljica programa Olga Dabović Rac.

Prezentacija zdravih obroka održat će se sutra, 05. rujna 2013. godine u 13.00 sati u OŠ Šijana. Sutrašnji jelovnik pripremaju kuhari svih 11 pulskih škola zajedno, a kušati će ga i ocijeniti učenici Šijane.

Prema riječima Puh Belci cilj ovog projekta je promocija pravilne prehrane i stvaranje zdravih prehrambenih navika kod djece, uključujući školu u kao partnera roditeljima u odgoju djece. "Grad Pula je od 2009. godine pa do danas uložio 2.380.000,00 kuna u opremanje školskih kuhinja po HASAP standardima, a paralelno s time se još 300.00,00 kuna uloženo u cjelokupni sustav kontrole i edukacije osoblja, kako bi se stvorila jedna kvalitetna cjelina spremna za primjenu u praksi", kazala je Puh Belci, te nadodala kako se već planiraju nove radionice i razne edukacije za 2014. godinu.

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo izrazio je zadovoljstvo što se došlo do ovog stupnja, jer se radi o postepenom procesu koji traje već četiri godine. Stojanović je dodao kako je stav zavoda bio da se može početi razgovarati o prehrani kad se osiguraju tehnički i higijenski uvjeti i kad osoblje bude educirano. "Sada je došao trenutak kada se može početi sa provođenjem zdrave prehrane i uvođenjem promjena načina prehrane u školama", naglasio je Stojanović.

Dabović Rac napomenula je da je projekt je nastao u suradnji Grada Pule i Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije, te da se kroz prijašnje faze istoga provodila edukacija o zdravoj prehrani učenicima 5. i 6. razreda kao i djelatnicima škola, a dijelili su i letke na temu "Zašto je važno zdravo jesti". Istraživanje prehrambenih navika djecu u svim osnovnim školama u Puli proveo je prošle školske godine Zavod za javno zdravstvo Istarske županije, a rezultati su poslužili kao preporuka zdravih školskih obroka u pulskim osnovnim školama. Što se tiče samog slaganja jelovnika posebna se pažnja posvetila kuhanim sezonskim obrocima i mediteranskom načinu prehrane. Energetska vrijednost obroka iznosit će od 400 do 700 kalorija.

"Ovim projektom grad Pula dokazuje da teži ka tome da bude Grad prijatelj djece, odnosno zdravi grad" , kazao je na kraju Lukšić.