Notizie

16/09/2013

Festeggiata la gornata della Marina da guerra croata

Polaganjem vijenaca na središnjem križu pulskog Gradskog groblja, jučer je započela proslava Dana Hrvatske ratne mornarice i 22. obljetnica od njezinog osnutka na kojoj je sudjelovao i predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Ivo Josipović.

Središnja svečanost održana je na Riječkom gatu na kojem je bilo privezano šest ratnih brodova. Predsjednik Ivo Josipović čestitavši svim pripadnicima mornarice njihov dan, kazao je kako su pred mornaricom novi izazovi i zadaci. "Misijama u inozemstvu pokazujete veliku spremnost i zbog toga vas mnogo hvale inozemni časnici, a morate biti spremni reagirati i pomoći ljudima u slučaju prirodnih i elementarnih nepogoda te spriječiti trgovanje ljudima i narkoticima", istaknuo je Josipović.

Pripadnicima Hrvatske ratne mornarice obratio se njihov zapovjednik, komodor Robert Hranj te zamjenica ministra obrane Višnja Tafra. Oboje su podsjetili na povijest Pule kao vojne baze i istaknuli njezinu važnost u razvoju ratne mornarice i brodogradilišta.

Nakon svečanog dijela programa predsjednik je u pratnji zamjenika istarskog župana Miodraga Čerine i pulskog gradonačelnika Borisa Miletića s pripadnicima mornarice posjetio raketnu topovnjaču "Kralj Dmitar Zvonimir" te izložbu "Povijesna uloga Pule kao ratne luke Austro-Ugarske Monarhije" u Domu hrvatskih branitelja u Puli gdje im je domaćin bio Bruno Dobrić.



Inače, Dan Hrvatske ratne mornarice obilježava se prekosutra, 18. rujna, u spomen na događaj kada su hrvatski mornari na čelu s knezom Branimirom davne 887. godine u bitci kod Makarske porazili mletačko brodovlje