Notizie

27/09/2013

Mostra sull'approvvigionamento idrico di Pola per la Giornata mondiale del turismo

U prostorima Turističke zajednice Pule otvorena je izložba na temu "Vodoopskrba Pule" koja je priređena povodom Svjetskog dana turizma. Ovogodišnjom se temom "Turizam i vode: Štitimo zajedničku budućnost" naglasiti odgovornost turističkih dionika, ali i potreba preuzimanja obveze zaštite globalnih vodnih resursa, u godini koju su Ujedinjeni narodi proglasili Međunarodnom godinom vode.

U ime Grada Pule prisutne je pozdravila zamjenica gradonačelnika Elena Puh Belci koja je kazala kako turizam i vode imaju puno zajedničkih ciljeva, a jedan od njih je promocija zaštita vodenih resursa.

Kratku povijest nastanka vodovoda dao je predstavnik Vodovoda Dean Banko koji se kratko osvrnuo i na trenutnu situaciju. "Danas područje snabdijevanja Vodovoda Pula obuhvaća područje gradova Pula i Vodnjan, te općine Medulin, Ližnjan, Fažana, Marčana, Barban i Svetvinčenat, a raspoložive količine su 250 l/s iz sustava Gradole, 430 l/s iz sustava Butonigla i oko 130 l/s iz sustava pulskih bunara, a najveća prosječna dnevno dostignuta potrošnja vode je dostignuta u vrijednosti 575 l/s" kazao je Banko.

Direktorica TZ Pula Sanja Cinkopan Korotajje je u svom obraćanju naglasila važnost voda u turizmu, a kao najbolji pokazatelj je uzela omjer potrošnje vode između zimskog i ljetnog razdoblja koji se sa 1:2,7 popne na 1:10. Nadodala je kako je važno znati podatak da je samo 1% svih voda na Zemlji podoban za piće dok ostatak čine more i ledenjaci. <//span>

Pošto se danas obilježava i Svjetski dan turizma Cinkopan Korotaj dala je pregled rezultata turističke sezone te je konstatirala da možemo biti zadovoljni ne samo sa brojem dolazaka i noćenja, već i brojnim manifestacijama koje su se održale.

U usporedbi s lanjskim turističkim rezultatima, Pula je u prvih 9 mjeseci ove godine ostvarila rekordno povećanje od gotovo pet posto u dolascima i dva posto u noćenjima. Značajan je porastao broj domaći gostiju za čak 24 posto više u noćenjima i 22  posto više u dolascima. Što se tiče stranih gostiju vjerni Nijemci zauzeli su visoko prvo mjesto s udjelom više od 20 posto u ukupnom broju dolazaka stranih gostiju. Iza Nijemaca veliki broj dolazaka ostvarili su Talijani sa 11%, dok ih Austrijanci slijede sa 8% u ukupnom broju dolazaka stranih gostiju. U nešto manjem broju Austrijanaca u Pulu su stigli Englezi koji pak u odnosu na prošlu godinu bilježe  12 posto više noćenja, odnosno 8 posto više  dolazaka.