Notizie

30/09/2013

Miroslav Bulešić proclamato beato davanti a migliaia di fedeli all'Arena polese

Svećenik i mučenik Miroslav Bulešić protekle je subote proglašen blaženim na velikom euharistijskom slavlju beatifikacije sluge Božjega u pulskoj Areni, koje je predvodio Papin izaslanik, prefekt Kongregacije za kauze svetih kardinal Angelo Amato.

Kardinal Amato je tijekom svečanog čina proglašenja Bulešića blaženim pročitao apostolsko pismo Pape Franje u kojem se kaže da Papa "posavjetovavši se sa Zborom za proglašenje svetih i apostolskom vlašću dopušta da se časni Sluga Božji Miroslav Bulešić, svećenik i mučenik, revan pastir, vješt odgojitelj mladih i neustrašivi svjedok prvobitnosti Evanđelja, od sada naziva blaženikom te da se njegov blagdan slavi svake godine, 24. kolovoza kada se uzdigao na nebo". Nakon proglašenja, otkrivena je velika slika Miroslava Bulešića, postavljena pokraj oltarnog prostora, a potom su pred oltar donesene Bulešićeve relikvije te je uslijedilo njihovo kađenje.

"Kao biskup porečki i pulski zahvaljujem Svetom ocu u svoje i u ime cijelog naroda Božjega što se udostojio ubrojiti među blaženike slugu Božjega Miroslava Bulešića", poručio je porečki i pulski biskup Dražen Kutleša obraćajući se kardinalu Amatu.

U pulskoj Areni na euharistijskom slavlju okupili su se svi hrvatski biskupi i više od 670 svećenika iz domovine i inozemstva, a zbog beatifikacije je doputovalo oko 17.000 hodočasnika.

Prije same svečanosti u pulskoj Areni, istarski župan Valter Flego i pulski gradonačelnik Boris Miletić primili su kardinala Amata u prostorijama hotela Histrija, a prijemu su nazočili i gotovo svi hrvatski biskupi te biskupi iz Slovenije i Srbije.

"Arena je u svojoj dugoj povijesti bila domaćin mnogim događanjima, ali ovako uzvišeni dan nije imala. Imamo sreću da tijekom našeg života možemo prisustvovati ovakvom događaju. Bulešić je bio dosljedan svojim idejama i hrabar do zadnjeg trenutka te je znao da čini pravu stvar" istaknuo je Flego.



"Danas je važno sjetiti se gospodina koji je žrtvujući svoj život poslao snažnu poruku. Pula je grad u kojem se ni u najtežim trenucima nismo dijelili ni po čemu i gdje smo promicali humanost", zaključio je Miletić, a biskup porečko-pulski Dražen Kutleša zahvalio je Gradu i Županiji na organizaciji ovog značajnog događaja.