Notizie

02/10/2013

Celebrata la Giornata della rimembranze della Città di Pola

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod Spomen obilježja na Velom Vrhu danas je obilježen Dan spomena Grada Pule. Na inicijativu Udruge antifašističkih boraca i antifašista  Grada Pule i Udruge antifašističkih boraca Hrvatske, Dan spomena uveden je u Statut Grada Pule kao znak sjećanja na tragediju u kojoj je 2. listopada 1944. život izgubio 21 borac protiv fašističke strahovlade. Vijence su zajednički položili gradonačelnik Pule Boris Miletić, njegov zamjenik Fabrizio Radin, istarski župan Valter Flego te članovi UABA.

Prisutnima se kratkim govorom obratio predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista Grada Pule Livio Blašković koji je podsjetio kako je ubojstvo pulskih antifašista imalo namjeru utjerati strah u kosti stanovnicima "crvenog" Velog Vrha i spriječiti ih u sudjelovanju u Narodnooslobodilačkom pokretu. Povod masakru bila je likvidacija okorjelog štinjanskog fašista Giuseppea Bradamantea, krivca za brojna zlodjela nad stanovništvom, kojeg su pulski partizani smaknuli dan prije.

Nakon polaganja vijenaca, u osnovnoj školi Centar održan je prigodan program učenika škole domaćina i učenika OŠ Šijana i OŠ Veli Vrh koji su gostovali sa svojim filmskim uradcima o događajima iz zavičajne povijesti Istre. Prisutne su pozdravili ravnateljica OŠ Centra Luisa Macuka, predstavnica MO "Stari grad" Sonja Fable, predsjednik UABA-e Livio Blašković i pročelnik UO za društvene djelatnosti Grada Pule Erik Lukšić.