Notizie

03/10/2013

Domani la prima della rappresentazione "Un tram chiamato desiderio"

Jučer je održana konferencija za medije, na kojoj je predstavljena  predstava  T. Williamsa "Tramvaj zvan Žudnja". O predstavi su govorili ravnateljica, Gordana Jeromela Kaić, redatelj Dražen Ferenčina, glumci Helena Minić, Petar Ćiritović, Lana Gojak, Davor  Svedružić i Gordana Matana, te koreograf Rajko Pavlić i oblikovatelj svjetla Deni Šesnić.

Svečana premijera zakazana je za 4. listopada u 20.00 sati, a reprize 5., 8 i 10. u 20.00 sati, 7. i 9. u 12:30 sati, te 11. u 12.00 sati. 

Stanley i Blanche, središnji junaci Tramvaja zvan Žudnja, predstavnici su različitih socijalnih klasa, ali puno važnija razlika i sukob proizlaze iz različitosti njihovih unutarnjih svjetova, iz njihovih odnosa prema životu. To su dvije sasvim različite koncepcije: Blancheina je u mašti, iluziji i duhovnosti, a Stanleyjeva egzistira samo u gruboj realnosti i čvrsto je na zemlji. "Moralno" društvo osuđuje Blanche, jer se ne snalazi u svijetu bez svoga mladog pjesnika, u svijetu Stanleyja Kowalskog. Jedino što Blanche održava u životu jeste upravo ŽUDNJA - žudnja za izgubljenom mladošću, nježnošću i ljubavlju. Ona miješa javu i snove, uljepšava realnost. Od promiskuitetne i bolne prošlosti bježi u ružičaste izmaštane svjetove, u idiličnu stvarnost, a preostali tragovi elegancije i profinjenosti te žudnja za ljubavlju čine je tragičnim likom. Suočena s grubom zbiljom, u kojoj nema romantičnih mjesta, ona tone u ludilo. Blanche DuBois još uvijek čeka tramvaj koji će je odvesti na neko mjesto u svijetu koje bi mogla nazvati svojim. Ne vjerujem da bi joj naše vrijeme moglo pomoći! U ovome svijetu kapitalizma, materijalizma, konzumerizma, komercijalizma"¦, sve manje je mjesta za duhovnost i čistu, neiskvarenu ljubav o kojoj sanja Blanche. U vremenu koje (kako kažu Partibrejkersi) samo "kupuje, prodaje, oduzima i dodaje"¦", tržište će vam osigurati potrebnu količinu "ljubavi" proporcionalno vašoj platežnoj moći. Narudžbe su moguće i on-line, iz sigurnosti vašega doma. U takvom svijetu ima mjesta samo za Stanleyja Kowalskog, ali ne i za Blanche.