Notizie

17/10/2013

Celebrato l'anniversario de "La cravatta intorno all'Arena"

 Jubilarna 10. obljetnica Kravate oko Arene i Dan kravate obilježeni su u Titovom parku, kod makete Grada Pule, gdje je autor instalacije Marijan Bušić svezao malu crvenu kravatu oko mini-amfiteatra na maketi, simbolično evocirajući vezanje mega-kravate oko Arene. Naime, dana 18. listopada navršava se 10 godina od izvedbe instalacije "Kravate oko Arene" instalaciju koja je na jedinstveni način povezala drevni rimski amfiteatar, simbol antike, i kravatu, simbol modernoga doba. Njome je kravata promovirana kao simbol hrvatskoga i europskoga identiteta, a crvenom bojom kravate  svijetu je upućena poruka o  vrijednosti ljubavi i  suživota među ljudima, kulturama i narodima.

"Točno prije 10 godina na ovom mjestu u Titovom parku je održana konferencija za medije na kojoj je bio najavljen  događaj instalacije kravate oko Arene koji je nenadano prerastao u svjetski događaj" kazao je  Glavni tajnik AC-a Dino Bedrina, te nadodao "Preko milijardu ljudi je vidjelo kravatu oko Arene, ta je slika obišla cijeli svijet, a projektom smo uspješno povezali staro i novo, te je zahvaljujući njemu Sabor taj dan proglasio "˜Danom kravate"™. Nadamo se da će to isto učiniti i Europski parlament obzirom da smo i mi sada dio Europske unije".

"Performans s tom kravatom će se i sutra odvijati na Markovom trgu u Zagrebu", izjavio je autor instalacije i ravnatelj ustanove AC Marijan Bušić. Ujedno je pozvao sve da promoviraju naziv "The Kravate" umjesto sadašnjeg kao engleski naziv za kravatu.

Tadašnji gradonačelnik Pule Luciano Delbianco je kazao kako se sa radošću sjeća tog događaja kojeg nije bilo jednostavno realizirati ali se postigao cilj koji je bio s kravatom stići do mora i na taj se način povezati s cijelim svijetom.

Vezanju kravate oko makete Arene prisustvovao je i pročelnik Ureda Grada Aleksandar Matić koji je istaknuo kako je kravata na pozitivan način u svijet pronijela glas o Puli. Kazao je kako je Arena simbol Pule, a kravata Hrvatske, te da zajedno čine prepoznatljivu sliku u Europi za koju se nada da će prihvatiti ideju o proglašenju Dana kravate jer smo sada dio velika europske obitelj.

Glazbenik Bruno Krajcar je dodao da je tada istarski balun modernizirao i povezao ga s kravatom kako bi se na taj način promovirao u svijetu, dok je djelo književnika Danijela Načinovića "Kravata Velog Jože" prevedena na tri jezika.

Nakon simboličnog vezanja kravate oko makete Arene, u Muzeju suvremene umjetnosti Istre otvorena je međunarodna izložba "˜Izazov kravate"™. Izložba je pokrenuta 2004. godine,  u suorganizaciji ustanove Academia Cravatica (AC) i Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH. Dosad je predstavljena u desetak zemalja,  pritom uključujući u fundus i  pojedine autore u tim zemljama. Ovaj međunarodni projekt, koji i dalje traje,  razvio  se iz  izložbe "Kravata", realizirane u Puli, u galeriji "Amfiteatar" u sklopu Arene, 17. listopada 2003. godine,  uoči izvedbe instalacije kravate oko Arene, s dvadesetak radova, uglavnom istarskih autora. Danas izložba broji 80 izloženih radova, od ukupno 150 koji su pristigli. Izbornica izložbe "Kravata" je Aleksandra Rotar, a kustos izložbe "Izazov kravate" je Nikola Albaneže. Uz prigodne riječi i čestitke svim zaslužnim akterima izložbu je otvorio pročelnik Ureda Grada Aleksandar Matić.

Prigodni program je izveden u organizaciji udruge Academia Cravatica, a uz pokroviteljstvo Grada Pule i Turističke zajednice grada Pule, te Istarske županije i Turističke zajednice Istarske županije.