Notizie

30/10/2013

La Città di Pola istituisce la Rete umanitaria per tutti i bisognosi

Grad Pula danas je predstavio pokrenutu inicijativu stvaranja Humanitarne mreže okupljanjem udruga na nivou lokalnih zajednica. Prema riječima pročelnika UO za društvene djelatnosti Erika Lukšića smisao objedinjavanja rada udruga je kvalitetnije djelovanje u pomoći najpotrebitijima. Zamjenica gradonačelnika Elena Puh Belci istaknula je kako Grad Pula kao inicijator akcije potencira partnerski odnos sa udrugama u provođenju socijalnih mjera za ugrožene pojedince i obitelji, te nadodala kako je ovo još jedan vid dvosmjerne komunikacije u svrhu što uspješnije daljnje suradnje.

Mrežu čine dvije najstarije udruge, Crveni križ koji broji 135 godina postojanja i Caritas pulskog dekanata koji postoji 80 godina, te udruga sv. Vinka, udruge Naš san njihov osmjeh i Probudi se (bivši Facebook humanitarci), te Volonterski centar Istarske županije. Ravnateljica Crvenog križa, Jasna Vekić  izrazila je zadovoljstvo što Grad prati udrugu u svim aktivnostima, te nadodala kako će im ova mreža kroz povezivanje i razmjenu informacija omogućiti lakši rad. Predstavnik Caritasa velečasni Milan Mužina  istaknuo je kako ova udruga radi na principu da sakuplja od onih koji imaju i daje onima koji nemaju. "Nastavimo ovako zajedničkim radom i vidjet ćemo da možemo učiniti puno", naglasio je Mužina. Iz udruge sv. Vinka Paulskog također pohvaljuju ovu inicijativu te se nadaju da će se više mladih aktivnije u nju uključiti.

Damir Bošnjak predsjednik udruge Probudi se, koja je do sada pomogla preko 300 obitelji, je uz zahvalu Gradu na dodijeljenom prostoru izrazio nadu da će se zajedničkim snagama poboljšati opća slika.

Zamjenik pročelnika UO za društvene djelatnosti Vinko Knez je objasnio kako je ovo pulski način realizacije humanitarnog dućana. Kako u Puli postoji oko 1600 obitelji kojima je potrebna pomoć, svaka od udruga ili organizacija će se na ovaj način nadopunjavati, a uz razmjenu baza podataka neće se kao do sad dešavati preklapanja.

Zajednički zaključak svi h udruga je kako će i dalje nastaviti pomagati potrebitima, jer se njihov broj u zadnje vrijeme znatno povećao.