Notizie

10/11/2013

Un gran numero di polesani ha visitato Musil

Više od petstotinjak Puležana u tri organizirane rute danas je prošetalo Muzilom u sklopu organiziranog posjeta koji je osigurao Grad Pula s ciljem kvalitetnije javne rasprave o prijedlozima izmjena i dopuna prostornih planova Grada koja će se održati u utorak, 12. studenog 2013. godine u Domu hrvatskih branitelja s počekom u 19 sati. Predstavnici Grada Pule građanima su prije razgledavanja podijelili letke s uputama kako i gdje mogu dostaviti vlastite prijedloge za razvoj Muzila i tako se aktivno uključiti javnu raspravu.



Većini građana ovo je bio prvi posjet Muzilu i nisu krili oduševljenje viđenim. Fotoaparati su neprestano radili, a "istražen" je gotovo svaki kutak utvrde Marija Luisa i utvrde Muzil. U prvom obilasku uz vodstvo vojske Puležanima su se pridružili predstavnici Grada i mediji, dok su druge dvije grupe kroz Muzil pratili djelatnici hrvatske vojske. U skoro dvosatnom obilasku građani su uživali u jedinstvenom pogledu na Pulu i prirodne ljepote s vidikovca, ali su iz prve ruke podjednako svjedočili zapuštenosti utvrda koje bi se prema prostornom planu revitalizirale i stavile u upotrebu. Pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje Grada Pule Giordano Škuflić izrazio je zadovoljstvo velikim odazivom građana, kazavši kako se nada da će Muzil uskoro postati žarište zabave i rekreacije za sve Puležane. "Usvajanje GUP-a bio bi velik korak prema konačnom otvaranju Muzila građanima  i mogućnosti da građani jednog dana na njemu svakodnevno uživaju u prirodi, ali i brojnim dodatnim sportskim, kulturnim i zabavnim sadržajima"., istaknuo je Škuflić.



Muzil koji je pretežito u državnom vlasništvu, GUP-om Grada Pula planira se staviti u funkciju kako bi se otvorio za građane i omogući im se korištenje budućeg bogatog sadržaja koji sada ne postoji u Gradu Puli. Uz održivi razvoj, planom se osigurava i zaštita okoliša te otvaranje prijeko potrebnih radnih mjesta. Prostornim planom stvorit će se preduvjeti za javne, društvene i zabavne, ali ekonomsko-gospodarske sadržaje. Na Muzilu se predviđa  Muzej rata, botanički vrt, sportska luka Fižela, obrtničke radionice,  likovne radionice, akvarij, trgovački centar sa kinom, aqua park, zabavni centar za mlade, kongresni centar kao preduvjet produženja turističke sezone, šetnica koja će se prostirati po cijelom obodu poluotoka, javna kupališta, biciklističke staze, turističko ugostiteljski kapaciteti, sportska i rekreacijska namjena u koju spadaju golf igrališta i još niz drugim sadržaja za građane. Upravo kako bi svi zainteresirani bili upoznati s detaljima razvoja Muzila. prije samog razgledavanja podijeljeni su im materijali s naznačenim planiranim sadržajima na tom prostoru, odnosno link i kontakt podaci za pitanja vezana za GUP i PPU Grada Pule.

Građane svoje komentare i prijedloge mogu dostaviti na više načina. Prvi je upisati ih u knjigu primjedbi koja će se nalaziti uz izložene izmjene i dopune prostornih planova, drugi, pak, dati ih usmeno u zapisnik za vrijeme javnog izlaganja, a treći način za primjedbe i prijedloge je uputiti ih u pisanom obliku na adresu: Grad Pula, Upravni odjel za prostorno uređenje, Pula, Forum 2 i to najkasnije do 13. studenog. Primjedbe i prijedlozi koji nisu dostavljeni na način na koji je propisano ili izvan propisanog roka neće se uzeti u obzir u pripremi izvješća o javnoj raspravi. Zainteresirani mogu dodatne informacije dobiti u nadležnom odjelu (soba 10), ili na brojeve telefona 371-806 i 371-850.