Notizie

27/11/2013

Gli alunni della Scuola di guerra "Ban Josip Jelačić" in visita a Pola

U sklopu studijskog putovanja ovih dana u Istarskoj županiji boravi 14 polaznika 16. naraštaja Ratne škole "Ban Josip Jelačić" koji su jutros posjetili i grad Pulu. U Komunalnoj palači primio ih je pročelnik Ureda Grada Aleksandar Matić koji im je zaželio dobrodošlicu te ukratko iznio povijesni pregled razvoja Pule od dana kada je za vrijeme Austro-ugarske monarhije bila važno vojno središte. Matić je kazao kako je Pula upravo za vrijeme austrijske vladavine doživjela najveću ekspanziju ostavivši nam brojne monumentalne građevine. Govoreći pak o nekadašnjim vojnim objektima i zonama, Matić je dodao kako je intencija Grada Pule takve zone staviti u civilnu svrhu za dobrobit svih građana Pule navodeći područje Muzila kao primjer. Odgovarajući na upite polaznika Ratne škole o najvažnijim gospodarskim subjektima u Puli i viziji razvoja Grada, pročelnik Matić kazao je kako se Pula trenutno nalazi na važnoj prekretnici jer ima mogućnost i želju iz jakog vojno-industrijskog grada postati turistički grad okrenut prema moru.

U ime Ratne škole "Ban Josip Jelačić" brigadir Antun Čičak zahvalio je na ugodnoj dobrodošlici kazavši kako je njihova škola najviša u sustavu izobrazbe oružanih snaga Republike Hrvatske u kojoj se školuju časnici s najvišim činovima, a studijska putovanja pripadaju praktičnom dijelu programa. Nakon završetka izobrazbe polaznici su osposobljeni za preuzimanje ključnih položaja u oružanim snagama, ministarstvima i različitim državnim institucijama te organizacijama koje se bave pitanjima obrane.

Na ovom studijskom putovanju, pored časnika iz Ministarstva obrane RH i Oružanih snaga RH, sudjeluju i časnici iz drugih zemalja - Makedonije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije i Kosova, a nakon prijema u Komunalnoj palači polaznici su posjetili sve najznačajnije pulske spomenike.