Notizie

05/12/2013

Inaugurata la 19a Fiera del libro in Istria

Danas je točno u podne u Domu hrvatskih branitelja po devetnaesti put svoja vrata otvorio Sa(n)jam knjige u Istri uz glazbeni performans glazbenika Nenada Sinkauza i Nenada Kovačića. Sajam knjige u Istri najveća je manifestacija u Hrvatskoj posvećena knjizi i najznačajnije okupljalište uz knjigu u Hrvatskoj.

Svečanom otvorenju nazočili su, uz direktoricu Sajma Magdalenu Vodopiju,Vladimir Stojsavljević, pomoćnik ministrice kulture Republike Hrvatske, Elena Puh Belci, zamjenica gradonačelnika Grada Pule i Valter Flego, župan Istarske županije.

Zamjenica gradonačelnika Puh Belci istaknula je kako zahvaljujući ovoj manifestaciji Pula postaje i grad knjige, a ne samo filma te iskoristila priliku zaželjeti svim gostima sajma i prijateljima knjige ugodan boravak u Puli.

Župan Flego naglasio je kako Sajam potiče građane na jedan drugačiji način života i promišljanja te promovira grad Pulu i važnost knjiga kojima upoznajemo druge, ali i sebe.

Pozdravivši okupljene direktorica Sajma Magdalena Vodopija istaknula je kako je ovaj Sajam izrastao iz grada Pule koji živi čudesnim životom i u čijem se zrcalu danas vidi upravo Sajam knjige. Vodopija je ovogodišnji Sajam posvetila pulskim čitateljima i dr. Ivi Borovečkom.

Ruska književnica, Tatjana Tolstaja otvorila je Sajam citatom drevnog egipatskog teksta "riječ je jača od mjedi i dugovječnija od piramida".

Ove godine predviđeno je osamdesetak programa u deset dana Sajma: predstavljanja knjiga, predavanja, izložbe, koncerti, prikazivanje filmova i drugih aktivnosti. Sva programska sajamska događanja fokusirana su na teme: Socijalizam na klupi, Suvremena ruska književnosti i Vojvodina - Regija u Regionu.

Pokrovitelji Sajma su Istarska županija, Grad Pula i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske. Sajam se održava pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića. Organizatori su udruga Sa(n)jam knjige u Istri i Castropola d.o.o, a suorganizator Hrvatska gospodarska komora - Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske.