Notizie

18/12/2013

La Città di Pola è un chiaro esempio della lotta contro la corruzione

O iskustvima brojnih javnih uprava u borbi protiv korupcije raspravljalo se u Ljubljani na završnoj konferenciji "Gradovi bez korupcije - gradovi s budućnošću" na kojoj je Pula istaknuta kao grad primjer

 

Na poziv Instituta Svjetske banke, pulski gradonačelnik Boris Miletić u Ljubljani je početkom tjedna sudjelovao na završnoj konferenciji dvogodišnjeg programa pod nazivom "Gradovi bez korupcije - gradovi s budućnošću". Gradonačelnik Miletić je održao izlaganje o uspjesima Pule na ovom području, odnosno o e-Poslovanju kao čimbeniku smanjenja korupcije i povećanja transparentnosti rada javne uprave.

Pulski je gradonačelnik prisutne upoznao sa svim koracima i preduvjetima koji su doveli do uvođenja e-Poslovanja u rad gradske uprave zahvaljujući kojemu je Pula danas prepoznata kao jedna od najtransparentnijih javnih uprava u Hrvatskoj.   

"GradPula danas jelider u komunikaciji i uvođenju novihtehnologija i često smo primjer ostalim gradovima i općinama. Treći smo po redu grad u Hrvatskoj po pitanju otvorenosti i transparentnosti rada, a prema podacima Ministarstva financija jedna smo i od najštedljivijih gradskih uprava", kazao je Miletić navodeći kako se sve promjene uvijek uvode imajući u vidu potrebe svih građana. Miletić je naveo primjere i projekte poput elektroničkog potpisa, e-Konzultacija, objedinjenog upisa u vrtiće e-Vrtića, i usluge plaćanja putem e-Računa i e-Uplatnica. "Za ove smo usluge primili brojne nagrade i priznanja, što znači da smo prepoznati i da smo na dobrom putu na kojemu ćemo i ubuduće ustrajati", izjavio je Miletić dodavši kako je općenito e-poslovanje uvelike utjecalo na smanjenje korupcije i povećanu transparentnost rada.

Svoja iskustva na području borbe protiv korupcije okupljenima je prenio i bivši gradonačelnik bolivijskog grada La Paz, ujedno i osnivač i prvi predsjednik Transparency Internationala u Latinskoj Americi Ronald MacLean Abaroa koji je govorio o antikorupcijskom programu i njegovoj implementaciji kao važnoj strategiji u borbi protiv korupcije.

O korupciji i mjerama za prevenciju govorili su gradonačelnici gradova i općina koji su uspješno implementirali metodologiju borbe protiv korupcije, poput  Općine Zenica (BiH), Vinice (BiH), Općine Herceg Novog i Tivata (Crna Gora), Boljevca (Srbija), Istog (Makedonija), Križevaca, čakovice i Kučova (Albanija). Sudionici rasprave složili su se da je borba protiv korupcije zahtjevan, dugoročan i multidisciplinaran posao koji zahtjeva novi pristup u razmišljanju i koji donosi pozitivne efekte u dugom roku. Kako se tijekom rasprave moglo čuti, velik dio lokalnih zajednica želi promjene koje donose uspjeh. Postoje strategije i mehanizmi borbe protiv korupcije, a na nama je da te alate iskoristimo i stvorimo društvo u kojemu će korupcija biti marginalizirana, istaknuli su gradonačelnici.

Program "Gradovi bez korupcije - gradovi s budućnošću" zajednički provode Institut svjetske banke (WBI) i FPDL (Partners Foundation for Local Development), a namijenjen je donosiocima odluka u lokalnim samoupravama, gradonačelnicima, zamjenicima gradonačelnika i ostalim predstavnicima lokalnih samouprava. Cilj ovog programa ponuditi je praktične informacije o prevenciji korupcije na svim razinama upravljanja. Putem radionica učesnici su do sad imali mogućnost razmjene iskustva sa zemljama Centralne, Istočne i Jugoistočne Europe.