Notizie

28/01/2014

La Banca mondiale in merito alla nave polese: Scoprire la storia per costruire il futuro

Svjetska banka objavila je na svojoj službenoj stranici veliku reportažu o prošlogodišnjem arheološkom pronalasku antičkog broda u Flaciusovoj ulici u Puli. Osim samog novinarskog izvještaja, na njenom youtube kanalu prikazan je i petominuti film koji je već pogledan više od 2,400 puta. Film prikazuje razne stadije velikog otkrića 2,000 godina starog antičkog broda, koji je oduševio domaće i strane arheologe, kao  i ostale ljubitelji antike i tradicionalne brodogradnje. Antički brodovi pronađeni su u sklopu radova na projektu izgradnje sustava odvodnje i obalnog kolektora, čiji je cilj revitalizacija Pulskog akvatorija i stvaranje preduvjeta za gospodarski i turistički razvoj te konačno vraćanje grada Pule moru.

Krajem prošle godine pored mjesta pronalaska antičkog broda, pronađeni su i ostaci drugoga antičkog broda jednake starosti, koji je nazvan Pula 2. Nakon uspješnog izvlačenja oba broda pohranjena su u posebne prostore radi desalinizacije i konzervacije, gdje će arheolozi sljedećih godina raditi na što boljem očuvanju ovog vrijednog otkrića.

Arheolozi ističu kako je ovo otkriće od velike važnosti, a konzervator Marko Uhač naglašava: "Zahvaljujući lokalnoj tehnici koja je korištena za izgradnju nađenih brodova jasno je vidljiva naša lokalna brodograđevna tradicija koju su stanovnici Istre dali Rimljanima, a koji su je dalje koristili u gradnji i svojih brodova".