Notizie

03/02/2014

Firmato l'accordo per la costruzione e la ricostruzione di quattro scuole in Istria

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović danas je u sjedištu Istarske županije zajedno sa županom, gradonačelnicima Pule, Poreča i Buje te ravnateljima škola potpisao sporazum o izgradnji četiri škole na području Istarske županije. Riječ je o javno - privatnom partnerstvu kojim će se izgraditi, nadograditi ili rekonstruirati Osnovna škola  Mate Balota u Bujama, Medicinska škola u Puli, Osnovna škola Finida u Poreču te Osnovna škola - područna škola Žbandaj. Vrijednost projekta iznosi 164 milijuna kuna.

"Realizacijom ovog projekta učinit ćemo obrazovanje dostupno svima pod jednakim uvjetima" kazao je ministar Jovanović dodajući kako će u 2016. godini djeca ići u moderne škole 21. stoljeća kako i zaslužuju.

Župan Valter Flego naglasio je kako potpisivanje sporazuma predstavlja povijesni događaj za Županiju a zasluge je pripisao naporima kako same županije i gradova tako i nadležnog ministarstva koji su zajednički našli način da na najpovoljniji i najefikasniji način omoguće izgradnje i rekonstrukcije navedenih škola.  " Početkom školske godine 2016. djeca će ući u nove škole, sagrađene prema europskim mjerilima i beneficijama suvremenih škola" istaknuo je Flego, nadovezujući kako će beneficije, osim djece i roditelja, osjetiti i građevinski sektor  što u ovo doba krize itekako mnogo znači.

Sporazum obuhvaća:

- rekonstrukciju postojeće zgrade, dogradnja u zapadnom ulaznom i sjeveroistočnom dijelu uz izgradnju potpornog zida te opremanje i uređenje okoliša Osnovne škole Mate Balota u Bujama
- uklanjanje postojeće građevine, izgradnja nove građevine te opremanje i uređenje okoliša Medicinske škole u Puli
- izgradnja zgrade škole i sportske dvorane, opremanje i uređenje okoliša Osnovne škole Finida u Poreču
- rekonstrukcija postojeće zgrade, uz dogradnju novih školskih prostora sa sportskom dvoranom te opremanje i uređenje okoliša Osnovne škole- područne škole u Žbandaju, Poreč.

-