Notizie

28/03/2014

Invitiamo i cittadini a spegnere le luci durante l"™Ora per il pianeta Terra, al 29 marzo



Budite dio akcije i ugasite svjetla na jedan sat za planet Zemlju

Pula se, kao i brojni hrvatski gradovi, ponovno pridružuje svjetskim metropolama u Satu za planet Zemlju, najvećoj globalnoj volonterskoj akciji koju osmu godinu za redom organizira svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF. Tom će prigodom u subotu, 29. ožujka 2014. godine, od 20:30 do 21:30 sati pulska Arena biti u mraku. Glavni cilj ove akcije je osvijestiti stanovnike planeta da moramo početi voditi računa o resursima koje trošimo.

Osim Grada Pule svjetla će se ugasiti i na Zagrebačkoj katedrali i Medvedgradu, kao i na Zidinama u Dubrovniku sa Stradunom, splitskoj Rivi s južnim pročeljem Dioklecijanove palače, Poljani Pape Ivana Pavla II u Zadru, cijeloj Makarskoj rivijeri, središtu Drniša, Metkovića, Novog Vinodolskog, Labina, Varaždina, Koprivnice i brojnih drugih gradova. Ovim putem pozivaju se i svi građani Pule da se pridruže akciji i ugase rasvjetu na jedan sat u svojim domovima i tom malom gestom pokažu koliko im je stalo do očuvanja našega planeta.

Samo za ovu priliku ZET će za vrijeme trajanja akcije prigušiti svjetla u zagrebačkom javnom prijevozu. Ovogodišnjem Satu za planet Zemlju pridružuju se i brojni hrvatski parkovi. U Hrvatskoj to su nacionalni parkovi Brijuni i Krka, parkovi prirode Lastovo, Medvednica i Papuk te Pećinski park Grabovača. Nacionalni park Brijuni sljedeće će subote imati poseban program, a u razdoblju od 20:30 do 21:30 isključit će se sva rasvjetna tijela na Velikom Brijunu.

Ova akcija započela je još 2007. godine, kada su gašenjem javne rasvjete u australskom Sydneyu, stanovnici toga grada poslali poruku svijetu da trebamo biti svjesni štetnosti klimatskih promjena te voditi računa o otisku kakav ostavljamo na našem planetu. Već dvije godine kasnije, Sat za planet Zemlju u Guinessovoj knjizi rekorda upisan je kao najveća svjetska volonterska akcija, a rezultati su iz godine u godinu sve bolji. Tako je prošle godine javna rasvjeta isključena u više od pet tisuća gradova iz više od 157 zemalja, a Hrvatska je u preko 48 gradova u 2013. godini ugasila na jedan sat svjetla te je time pokazala da želi biti dio globalne zajednice. 

Najvećoj globalnoj volonterskoj inicijativi ove godine se pridružio Continental film sa Spider-Manomkao prvim ambasadorom superherojem. Zajedničkim snagama, Spider-Man i WWF motivirat će pojedince da postanu superheroji u spašavanju planeta. Za potrebe ovogodišnje kampanje snimljen je i popratni spot koji možete pogledati ovdje.