Notizie

08/04/2014

" La padella primaverile di Pola" nuovo evento gastronomico al mercato

Na današnjoj konferenciji za novinare u sklopu proljeća na pulskoj tržnici predstavljena je nova gastro manifestacija "Pulska proljetna padela" u organizaciji Grad Pula, Tržnica d.o.o. Pula, a pod pokroviteljstvom Turističke zajednice Grada Pule i Turističke zajednice Istarske županije.  

"Ove godine tržnica slavi rođendan, ukupno 111 godina, te se upravo ta prigoda koristi za predstavljanje nove gastro manifestacije" kazao je direktor Tržnice d.o.o Renato Perc, te nadodao da će se 17. svibnja održati uručivanje certifikata Proizvod hrvatskog seljaka, manifestacije pokrenute od Udruge hrtvaskih tržnica (UHT) i u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede, koja potiče domaću proizvodnju te OPG-e koji doslovno donose svoje proizvode s njive na tržnicu. Također je kazaokako će se tijekom proljeća nastaviti već tradicionalni Mirisi i okusi Istre i Eko sajam na pulskoj tržnici i to 12.4., 19.4., 26.4., 10.5., 17.5., 24.5., 7.6., 14.6., 21.6. i 28.6. s time da će se 24.5. i 28.6. manifestacije održati na tržnici Veruda.

Direktorica TZ Pule Sanja Cinkopan Korotaj kazala je kako TZ radi razne gastro manifestacije te kako je ova manifestacija slijed zajedničke organizacije i korištenja tave u svrhu promocije kulinarstva i naših proizvođača. Također ovo predstavlja jedan novi turistički proizvod koji će privući više gostiju prema smjeru tržnice te tako više upoznati autohtone proizvode i sezonske domaće namirnice.

Više o manifestaciji koja donosi pripreme jela u pulskoj tavi koristeći sezonske namirnice s pulske tržnice kazao je Vlado Orlić, ispred realizatora manifestacije Avenuea d.o.o. Cilj je promovirati proizvođače koji nude svoje proizvode na pulskoj tržnici te možda baš taj dan ponuditi jednu ideju "što danas kuhati?" sa sezonskim namirnicama.

Kroz ovaj mali "gastro show" planira se objediniti zabavni i edukativi dio. Tako će Žižouz kuhanje, govoriti o sezonskim namirnicama, o postupku pripremanja, o začinima i drugim detaljima te će se jela na kraju moći i besplatno kušati. Za zabavu i glazbenu podlogu pobrinut će se bend "Sunčane naučale" koji će svirati u živo na tržnici. Predstavljeno je sedam tematskih programa od kojih s jednim se započinje već ove subote.

Teme i datumi:

12.04. "MARE E MONTI POLEZE": (namirnice: lignje, kozice, šparoge, riža, maslinovo ulje, malvazija, ...)

19.04. "FRITAJA SA ŠPAROGAMA": (tradicionalna Uskršnja mega fritaja s 2000 jaja)

26.04. "čARDIN NEBESKI": (namirnice: samoniklo bilje - mišance, krompir, maslinovo ulje, češnjak, ...)

10.05. "SRDELE NA RIBARSKI": (namirnice: srdele)

17.05. "BUZARA OD PEDOĆA": (namirnice: svježi pedoći, maslinovo ulje, malvazija, krušne mrvice, češnjak, peršin, ...)

07.06. "MINESTRONE PULSKA TRŽNICA": (namirnice: kauli, poriluk, mladi krompir, kapula, mrkva, celer, ...)

21.06. "MLADI GRAŠAK S PILEĆIM KRILCIMA": (namirnice: mladi grašak, pileća krilca, mlade mahune, češnjak, ...).