Notizie

26/05/2014

Il laboratorio "La Fabbrica delle figure" nel Parco Tito

Kako djeca sama mogu izrađivati slikovnice i mnogobrojne ideje za ilustriranje pokazale su Puljanima gošće iz talijanske udruge Damatrà onlus 24. svibnja 2014. od 10 do 13 sati u Titovom parku. Radionica nazvana Tvornica likova bila je namijenjena djeci od 6 do 11 godina, iako je bilo i mnogo mlađih sudionika, koja su istraživala oblike i materijale stvarajući svoje knjige. Ovaj "laboratorij" sastojao se od tri punkta na kojima je bilo ponuđeno po nekoliko materijala za
rad, a kao što su voditeljice radionice i očekivale, najveća je gužva bila na dijelu na kojem se radilo s vodom.Svako se dijete moglo okušati u izradi ilustracija te svoje radove uvesti i tako napraviti svoju knjigu te ponijeti je kući ili izložiti u parku u kućicu s knjigama koja će još nekoliko dana gostovati na Dječjem odjelu Središnje knjižnice.

Susret je organizirala Gradska knjižnica i čitaonica Pula (Središnja knjižnica za talijansku nacionalnu manjinu u RH) u suradnji s udrugom Damatrà u sklopu projekta "Crescere leggendo - Odrastati čitajući".Projekt Crescere leggendo - Odrastati čitajući je regionalni projekt promicanja čitanja namijenjen djeci i mladima od 6 do 12 godina, a glavni organizator je udruga Damatrà iz Udina u suradnji s društvom talijanskih knjižnica iz regije Friuli Venezia Giulia. Riječ je o nastavku projekta Nati per leggere - Rođeni za čitanje u koji se želi uključiti knjižnice i škole, mjesta čiji su temelji knjige i priče. Ove godine mreža se proširila na knjižnice u Puli i Kopru čime je ovaj projekt prerastao u "odrastanje čitajući bez granica".