Notizie

07/07/2014

Pola abbatte i record turistici durante la bassa stagione

Da pozitivni rezultati turističke predsezone u Puli bude optimizam i najavljuju još jednu uspješnu sezonu, potvrdio je danas u Puli ministar turizma Darko Lorencin koji je kazao kako je najveći istarski grad u prvih šest mjeseci zabilježio čak 21% više dolazaka, odnosno 19% više noćenja nego u istom razdoblju prošle godine. U brojkama to znači 85,8 tisuća dolazaka i 344,6 noćenja, a kako je i sam ministar izjavio, predsezona je nadmašila 2013. godinu te su najave jako dobre ne samo za kolovoz i rujan, već i za listopad.

 Ministar turizma RH Darko Lorencin iznio je rezultate dosadašnje turističke sezone ustvrdivši kako je izrazito zadovoljan već tradicionalno dobrim dolaskom turista iz Italije i Njemačke, ali i sjajnim odazivom britanskih turista koji su ostvarili 10,4% više dolazaka nego prošle godine, te gostiju iz Skandinavije. Kazao je i kako nakon uspješne predsezone očekuje jednako tako uspješan nastavak.

 Zadovoljstvo ovim rezultatima nije krio pulski gradonačelnik Boris Miletić koji je kazao kako ovi rezultati govore u prilog činjenici da je Pula grad velikog turističkog potencijala, a namjera je Grada da u budućnosti najveći dio bivših vojnih zona uključi u turistički proizvod. Također, gradonačelnik je pohvalio ministra za dosadašnje uspjehe, te je ustvrdio kako je ministar Lorencin danas najuspješniji ministar u Vladi. "Pula je prvi grad u Hrvatskoj po broju festivalskih sadržaja. Na godišnjoj razini u Puli se održava preko 1000 manifestacija, što većih što manjih, a sve one zajedno obogaćuju turističku ponudu grada i siguran sam da takve manifestacije, pored svjetskih događaja kao što su primjerice bili hokej u Areni, Outlook i Dimension festival ili svjetleći divovi, visoko pozicioniraju Pulu na turističkoj karti svijeta", naglasio je Miletić.

Među ostalim rezultatima valja izdvojiti povećanja noćenja s emitivnih tržišta i to: Njemačka 31%, Italija 38%, Austrija 14%, Slovenija 21%, ali isto tako veće povećanje noćenja imaju i gosti iz Velike Britanije za 63%, Švedske 39%, Poljske 9%, Francuske 19%, Nizozemske 3%,i Norveške 8% te Češke 31%. Irski gosti ostvarili su povećanje noćenja za 1.000% jer se uveo novi let za Dublin, pa su tako lani ostvarili 352 noćenja a ove godine 3.870 noćenja što nije zanemarivo.